Najnovije saopštenje predsednika opštine Duška Nedinića (24.03.2020. godine)

0
1909

Na konferenciji za medije predsednik opštine Petrovac na Mlavi saopštio je:

„Poštovani sugrađani, želim da Vam dam nekoliko novih informacija vezanih za radno vreme tokom vanrednog stanja. S obzirom na to da smo u obavezi da pratimo mere koje Vlada Republike Srbije određuje, na vanrednoj telefonskoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi donet je sledeći:

Zaključak o ograničenom radnom vremenu trgovinskih, zanatskih i uslužnih objekata na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi za vreme vanrednog stanja

Vrlo je važno sa se tokom kupovine pridržavamo pravila jedan potrošač na 10 kvadratnih metara, naravno uz poštovanje opštih mera prevencije i fizičke udaljenosti potrošača. Moram da skrenem pažnju i poslodavcima i vlasnicima maloprodajnih objekata da se strogo pridržavaju ovih pravila, kako u toku nedelje, tako i nedeljom od 04 do 07 časova kada naši stariji sugrađani kupuju. Molim Vas da se ponašamo odgovorno, jako je važno da sada ne napravimo nikakav izuzetak ili propust, jer nas to može skupo koštati.

Takođe, rad logističkih centara i snabdevanja objekata može se obavljati celodnevno u skladu sa procedurama koje definišu kretanja lica i uz posebne radne naloge za zaposlene.

U skladu sa ovim promenama moramo promeniti i radnom vreme našeg kol centra i volonterske službe. Ovu priliku koristim još jednom da se zahvalim svim licima koji rade u kol centru, svim našim volonterima, svim ljudima dobre volje koji su se našli građanima opštine Petrovac na Mlavi u ovom teškom trenutku. Novo radno vreme kol centra i volontera biće od 08 do 13 časova. Dakle, porudžbine osnovnih namirnica i lekova, kao i neophodne informacije mogu se dobiti pozivom na broj 012 332 722 u intervalu od 08 do 13 časova. Ako znamo da je određeno radno vreme prodavnica i apoteka od 07 do 15 časova, onda molim sve naše starije sugrađane kojima je ovakva pomoć neophodna da sve to učine i pozovu naš kol centar što ranije, jer nije realno da pozovete u 14 časova i da čitava ta kupovina može da se obavi, a znamo da se u 15 časova zatvaraju maloprodajni objekti. Nakon 13 časova pozivom na broj 069 251 53 95 mogu se dobiti isključivo hitne informacije. Ponavljam, nakon 13 časova nije moguće vršiti porudžbine namirnica i lekova, jer jednostavno to fizički nije moguće izvesti u skladu sa promenama radnog vremena maloprodajnih objekata.

Dobio sam informacije da dosta građana traži maske, naročito nakon vesti da su stigli novi kontingenti. Ono što svi moraju da znaju, maske su najpotrebnije našim doktorima, našem bolničkom osoblju, našim medicinskim sestrama koji su najizloženiji infekciji. Tako da, ono što opština Petrovac na Mlavi nabavi na ovaj ili onaj način u najvećoj mogućoj meri donira i dostavlja bolnici i službama koje su takođe u dodiru sa infekcijom, odnosno sa mogućim virosom, kao što je policija, kao što su i druga lica koja su najizloženija ovoj situaciji. Moram da Vas zamolim za strpljenje, za racionalno trošenje maski i da svako ko je u mogućnosti nađe neku alternativu za gotove maske.

Iskoristio bih priliku da se zahvalim svim građanima koji poštuju mere koje je odredila Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava, odnosno Štab za vanredne situacije i da zamolim građane da tako i nastave. Još jednom apelujem i na sve ostale građane da smanje komunikaciju koliko je god moguće.

Ponoviću još jednom, opština Petrovac na Mlavi, posle grada Požarevca koji ima 70.000 stanovnika, ima 41.000 stanovnika. Sve ostale opštine u Braničevskom okrugu su dva, tri ili četiri puta manje po broju stanovnika. Opština Petrovac na Mlavi ima najveći broj ljudi na privremenom radu u inostanstvu u čitavom Braničevskom okrugu, dakle mnogo više nego i sam Požarevac. Zbog toga je, naša situacija u Braničevskom okrugu najsloženija. Zbog toga Vas molim na odgovornost. Mi moramo da znamo, da su u kritičnom periodu je našu opštinu došlo između 400 i 500 ljudi, najveći deo sa privremenog rada u inostranstvu, i jedan deo našeg građanstva koji je bio u kriznim žarištima nekim drugim povodom, turističkim ili slično, i da zbog toga svi zajedno moramo da budemo i solidarni i odgovorni zarad svih nas.

Najveći broj građana opštine Petrovac na Mlavi, pod tim podrzumevam i građane koji su došli ovde sa privremenog rada u inostranstvu i građane koji žive i rade ovde, su vrlo odgovorni. Međutim, najveća opasnost za opštinu Petrovac na Mlavi su neodgovorni pojedinci. Od neodgovornih pojedinaca preti nam opasnost svima, nažalost. Sa policijskom stanicom Petrovac na Mlavi sam u svakodnevnom kontaktu i poručujem građanima da je nulta tolerancija za nepoštovanje, kako mera državnog vrha, tako i mera Štaba za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi. Preko 300 prijava prekršajnih i drugih su podnete i nema više upozorenja nego će se postupati u skladu sa zakonom, jer je ovaj period koji sada prolazimo, ova nedelja ili narednih 10 dana, najvažniji su i najneizvesniji, kako za čitavu Srbiju, a pogotovu za našu opštinu.

Iako se ovih dana svi nalazimo u jako teškoj i neizvesnoj situaciji ono što me veoma raduje je velika solidarnost i humanost koja se ovih dana iskazuje. Iskoristiću priliku da se zahvalim ljudima koji u ovom situaciji pomažu. Neizbežni Ekostep Pelet, društveno odgovorna firma i kada je teško i kada je situacija normalna. Tu je restoran Ilić SN1 koji od danas počinje pripremu i dostavu besplatnih obroka za najugroženije ljude iz naše opštine. Mi smo u saradnji sa vlasnikom restorana, gospodinom Nenadom Ilićem, Centrom za socijalni rad i Crvenim krstom napravili spiskove porodica koje su zaista ugrožene i odredili volontere koji će im raznositi hranu. Veliko hvala njemu i njegovim saradnicima na ovom divnom gestu. Juče je Prvo pčelarsko društvo Kalina iz Kamenova doniralo oko 30 kilograma meda koji naši volonteri od danas nose našim starijim sugrađanima uz porudžbine. Nisu izostale ni druge društveno odgovorne firme, pomenuo bih i Ekofil, a pomenuo bih opet i Ekostep Pelet uz čije donacije će Centar za socijalni rad pripremiti pakete pomoći za najugroženija lica prema proceni stručnih radnika. Ne postoji dovoljno reči kojima bi izrazio svoju zahvalnost i oduševljenje ovim humanim gestovima. Takođe, zahvaljujući firmi GLANC LUKS iz Petrovca na Mlavi, preko 90% stambenih zgrada je u toku ove nedelje dezinfikovano. Samo su se organizovali i apsolutno besplatno odradili dezinfekciju. Veliko hvala što ste mislili na svoje sugrađane i učinili ih bar malo mirnijim. Pozivam sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da se pridruže ovim divnim gestovima.

Da nesreća nikad ne ide sama, ovu priliku koristim da obavestim građane Petrovca na Mlavi da smo dobili upozorenje za područje Istočne Srbije, odnosno opštine Petrovac na Mlavi, na sneg i povećanje visine snežnog pokrivača. Od ponedeljka do srede doći će do stvaranja snežnog pokrivača u većini mesta od 10 do 15 centimetara, a u nižim predelima Istočne Srbije od 20 do 40 centimetara, lokalno moguće i više. U utorak usled jakog vetra doći će do stvaranja snežnih nanosa, naročito na istoku i u planinskim predelima. Slabljenje i postepeni prestanak snežnih padavina očekuje se u sredu tokom dana.

Kao komandant Štava za vanredne situacije opštine Petrovac na Mlavi danas sam naredio JKP Izvor da dezinfikuje dvorište bolnice, sve prilaze bolnici, kao i sve što je neophodno da bi se svi mi osećali sigurnije, a to je i u skladu sa propisima koji regulišu tu oblast. Radnici KJP Izvor su danas to i učinili.

Danas smo imali veliki problem sa smetovima u područjima naselja Šetonje i Ćovdin, ekipe su na licu mesta i nadam se da ćemo to brzo rešiti.

Molim građane za razumevanje, ovo je teška situacija, komplikovano je raditi i organizovati sve vitalne službe u opštini u ovim uslovima, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sve probleme koji se tiču i velikih snežnih padavina, i koji se tiču trenutne situacije sa korona virusom, rešimo na najbolji mogući način, ali zato nam je potrebna podrška građana, potrebna nam je podrška svakog pojedinca. Ja verujem da u ovoj opštini svaki pojedinac ima neku stariju osobu preko 65 godina za prijatelja, rodbinu, komšiju koja u je draga. Svaki bespotreban izlazak van svoje kuće, stana će toj osobi odmoći i zato Vas molim da svi ostanemo kod kuće, osim lica koja moraju da rade u ovim teškim uslovima i koja moraju da brinu.

Uputio bih zahvalnost i podršku našim doktorima i bolničkom osoblju, medicinskim sestrama i ljudima koji rade po marketima, profesorima i nastavnicima, ljudima koji brinu o higijeni i svima nama pomažu da prebrodimo ovu krizu koja nas je zadesila. Jo jednom zahvaljujem našim volonterima, kao i svim ostalim ljudima koji su se samoorganizovali i pomažu. Samo na taj našin možemo ovo prevazići.

Hvala Vam svima i ostanite kod svojih kuća.“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here