Najviše priznanje SPC – Vučiću i Selakoviću Orden Svetog Save

0
147

Sveti arhijerejski sinod na poslednjoj sednici doneo je odluku da predsednika Srbije Aleksandra Vučića odlikuje najvišim priznanjem SPC – Ordenom Svetog Save Prvog reda.

Orden Svetog Save Drugog reda trebalo bi da dobije predsednikov generalni sekretar Nikola Selaković, nezvanično saznaje Danas u visokom crkvenim izvorima.

Iako je praksa da se crkvena priznanja uručuju u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, u izvorima bliskim Sinodu spekuliše se da će Vučić i Selaković odlikovanja dobiti u utorak u Centru „Sava“ na svečanoj akademiji u okviru centralne proslave osam vekova samostalnosti SPC.

Danasovi izvori nezvanično najavljuju da će predsednik Republike biti jedan od govornika na svečanoj akademiji koju bi trebalo direktno da prenosi RTS.

Vučićevo obraćanje pašće drugi dan posle vanrednih parlamentarnih kosovskih izvora u organizaciji Prištine na kojima će većina Srba na KiM u nedelju pod pritiskom SNS režima morati da glasa i to isključivo sa dokumentima samoproglašene kosovske države, što je presedan u 20-godišnjem protektoratu UN u južnoj srpskoj pokrajini.

Pojedini crkveni krugovi upozoravaju da bi zbog ovako osmišljene proslave javnost mogla da stekne utisak da je Vučić potpuno stavio Crkvu pod kontrolu, iako se Sabor u poslednjih godinu i po dana tri puta zvanično izjasnio protiv predsednikove politike na KiM – priznavanje samoproglašene nezavisnosti, podele i razgraničenja u Pokrajini.

Isti izvori nezvanično tvrde da je za ovakav „scenario“ odgovoran predsednik Izvršnog odbora za proslavu jubileja – mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić). On je zajedno sa svojim duhovnim ocem – episkopom bačkim Irinejem (Bulovićem), članom Sinoda i portparolom SPC, zadužen i za tekst poslanice koju SPC treba da objavi povodom jubileja, a u patrijaršijskim kuloarima spekuliše se da mu je patrijarh Irinej dao ovlašćenje da potpisuje sve finansijske transakcije vezane za proslavu.

Prema Danasovim saznanjima, i na poslednjem majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, koje je takođe počelo u Žiči, veći deo episkopata pokazao je nezadovoljstvo zbog navodnog uplitanja vlasti u rad Crkve preko Nikole Selakovića, njegovog duhovnika – vikara patrijarhovog – episkopa remezijanskog Stefana (Šarića) i Dejana Nakića, ličnog sekretara poglavara SPC.

Sada mnogi sumnjaju da je i sinodska odluka o odlikovanju Vučića i Selakovića doneta po istoj „liniji“, što neće doprineti slavljeničkom raspoloženju na centralnoj proslavi jubileja.

U patrijaršijskim izvorima tvrdi se da je pre okupljanja srpskih vladika u nedelju u Žiči teško proceniti da li bi ono moglo da preraste u vanredno zasedanje Sabora zbog svega što se poslednjih meseci događa u Crkvi, uključujući i odluku Sinoda da smeni episkopa zapadnoameričkog Maksima (Vasiljevića) sa mesta profesora Bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

Ipak, ne isključuje se mogućnost održavanja neke vrste „saborskog savetovanja“, pogotovo što deo episkopa sumnja da Sinod namerno izbegava sazivanje bilo kakvog – jesenjeg ili eventualno vanrednog Sabora do sledećeg maja. U vrhu SPC čak se spekuliše da je patrijarh nedavno morao pre vremena da izađe iz bolnice da bi ograničio samovolju ostatka Sinoda. Aktuelni članovi „crkvene vlade“ su: patrijarh Irinej kao predsedavajući, mitropolit dabrobosanski Hrizostostom (Jević), vladike bački Irinej i šumadijski Jovan (Mladenović).

Nepoželjna i opozicija

Naš list ni posle nekoliko dana nije dobio zvaničan odgovor portparola SPC episkopa bačkog Irineja na pitanja da li su pozivi na proslavu sestrinskim pravoslavnim crkvama povučeni zbog spora Carigradske i Moskovske patrijaršije oko ukrajinskog crkvenog problema, kao i da li je poziv za centralno obeležavanje jubileja SPC dobio episkop bivši zahumsko-hercegovački Atanasije (Jevtić). U Savezu za Srbiju Danasu je rečeno da ni lideri ovog dela opozicije do juče nisu pozvani ni u Žiču niti na svečanu akademiju u Centru Sava.

Proslava srpskog jubileja 12. oktobra u Nikeji?

Danas nije dobio ni traženi zvaničan stav Srpske patrijaršije o pozivu carigradskog patrijarha Vartolomeja da se osam vekova autokefalnosti SPC proslavi u Nikeji, gde je pozvao poglavara i sve arhijereje SPC. Iz crkvenih krugova nezvanično je „procurilo“ da je patrijarh Irinej navodno još 1. avgusta 2018. pozvao sve pravoslavne „kolege“ na 800. godišnjicu „rukopoloženja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa“. Kad je kasnije povukao poziv zbog spora Carigrada i Moskve oko Ukrajine, sa Fanara je stiglo pismo sa pozivom SPC na proslavu u Nikeji početkom oktobra, koje navodno do poglavara SPC nije ni stiglo. Isti izvori tvrde da je patrijarh Vartolomej pre desetak dana poslao novo pismo u Beograd sa ponovljenim pozivom patrijarhu Irineju i svim srpskim vladikama da se okupe u Nikeji 12. oktobra, o čemu se SPC još javno nije izjasnila.

U komunističkoj Jugoslaviji

Novine Srpske patrijaršije – Pravoslavlje, u broju od 15. septembra objavile su reprint svog izdanja iz 1969. povodom 750. godišnjice autokefalnosti SPC. Pre pola veka u komunističkoj Jugoslaviji održan je u Žiči vanredni Sabor kome je Sinod dostavio posebnu poslanicu povodom jubileja, objavio posebnu spomenicu – prvu posle Drugog svetskog rata, izdao jubilarni medaljon Svetog Save, postavio spomen-ploče u manastirima Žiča i Studenica. Osim planirane poslanice i kataloga izložbe koja će 9. oktobra biti otvorena u Muzeju SPC, povodom osam vekova svoje samostalnosti, SPC do sada nije objavila nijednu tematsku publikaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here