Nakon Nemačke i Austrija: Srbi ne mogu kao turisti

0
840

Beč — Uprkos preporukama Saveta EU o otvaranju granica, nakon Nemačke, i Austrija dlučila da ne otvara svoje međe za građane sa Zapadnog Balkana.

Od tog pravila izuzeti su austrijski državljane koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i tzv. Kosova, saopšteno je danas na konferenciji za štampu u Beču.

Svi građani – austrijski državljani ili stranci sa boravkom u Austriji- koji se vrate iz tih zemalja i teritorija, medjutim, moraju u dvonedeljni karantin, odnosno da obave PCR test.

Ta mera može izazvati velike probleme po gradjane poreklom sa prostora Zapadnog Balkana, jer su mnoge firme svoje zaposlene već upozorili da, ako putuju na odmor u neku od zemalja na listi Ministarstva inostranih poslova Austrije za koje postoji upozorenje, mogu, ako se zaraze, računati sa radno-pravnim posledicama.

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je da je Savet EU usvojio juče preporuku, koje je osnova za analizu koju je obavila Austrija.

„Ostaje na snazi zabrana ulaska u Austriju gradjanima trećih zemalja. Time smo u saglasnosti sa merama drugih zemalja. Reagujemo na situaciju u regionu. Primetili smo da je u Hrvatskoj i Sloveniji bilo rasta kod osoba koje su se vraćale sa Zapadnoh Balkana, a i u Austriji imamo takve slučajeve“, rekao je Šalenberg na konferenciji za štampu.

Kazao je da je svestan da se radi o bolnoj odluci za ljude sa Balkana.

„Mi smo ljudski povezani sa tim regionom, i znam da stanovnici naše zemlje poreklom iz tog dela Evrope koji nisu mesecima videli svoje porodice. Međutim prinuđeni smo da sprečimo drugi talas“, naglasio je on.

Šalenberg je istakao da pandemija ni u jednom trenutku nije odvojila Austriju od Zapadnog Balkana, regionom koji je najbliži partner. Ministar zdravlja Rudolf Anšober kazao je da je Austrija suočena sa jasnim rastom broja novozaraženih, koji je, medjutim, regionalno ograničen.

„Po prvi put posle nogo nedelja smo trocifreni. Imamo žarište u Gornjoj Austriji, a uzrok je klaster iz jedne crkve“, rekao je on najavivši mere za tu pokrajinu. Ukazao je da se radi sve da ne dodje do trenda rasta na nivou cele Austrije, a za to je preduslov da se uguše regionalna žarišta brzim, profesionalnim pronalaženjem kontakata zaraženih.

„Ono što moramo drugo da primetimo jeste da imamo i klastere vezane za putovanje na Zapadni Balkan, a to pogađa pre svega Beč, Donju Austrju, Burgenland, Štajersku i Korušku”, dodao je on.

Najavio je da će se sa autobuskim prevoznicima, pošto mnogi autobuse koriste za put na Zapadni Balkan biti obavljeni razgovori o merama koje je neophodno preduzeti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here