Nećete morati na šalter zbog zamene ovog dokumenta, od 1. jula stizaće vam na kućnu adresu

0
613

U narednih mesec i po dana u Kragujevcu će početi izgradnja drugog državnog „Data centra“ površine deset hiljada kvadratnih metara vrednog 30 miliona dolara, najavio je danas direktor vladine kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je pored ovog projekta najavio još pet novih projekata čija će realizacija početi tokom juna i jula meseca ove godine.

Od 1. jula građani će moći da preko portala eUprave naruče nove vozačke dozvole koje će im zatim stizati poštom na kućnu adresu.

Govoreći o početku izgradnje državnog data centra u Kragujevcu, Jovanović je istakao da je reč o kapitalnom infrastrukturnom projektu elektronske uprave koji podrazumeva izgradnju velikog centra za skladištenje podataka koji će biti pet puta veći nego onaj koji postoji u Beogradu.

U tom centru, kaže, biće mesta i za komercijalne sadržaje, pa Jovanović očekuje da u njemu bude smeštena oprema najvećih svetskih IT kompanija.

„Sledeći projekat je akcija instaliranja posterminala na šalterim jedinica lokalne samouprave koju ćemo zajedno sa Naledom promovisati u smislu takmičenja lokalnih samouprava u pružanju bezgotovinskog načina plaćanja“, rekao je Jovanović.

Treći projekat, kaže, je uključivanje nove 32 inspekcijske službe u projekat e-Inspektor.

„Do kraja juna u ovaj sistem uvodimo nove 32 inspekcijske službe“, što će u zbiru činiti 36 inspekcija koje koriste jedan informacioni sistem, a plan je, dodaje, da se još sedam inspekcija uvede u ovaj veliki informacioni sistem.

Kada je u pitanju eUpis već je obezbeđeno da roditelji za đake prvake ne moraju da nose izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu prilikom upisa u školu.

Mihajlović najavljuje da će u julu mesecu kada bude upis u srednjim školama, ista ova usluga biti obezbeđena i za srednjoškolce kao i za upis studenata na Beogradski univerzitet.

Takođe, kreće akcija i formiranje dve nove usluge u saradnji sa MUP-om, dostava vozačkih dozvola na kućnu adresu i poručivanje uverenja o nekažnjavanju putem portala eUprava.

„Po vozačku dozvolu nećete morati da idete na šalter policijske stanice već će preko pošte stići na kućnu adresu“, kaže Jovanović.

Drugi projekat u saradnji sa MUP-om je naručivanje putem eUprave uverenja o nekažnjavanju, kojih se godišnje u našoj zemlji izda oko 1.7 miliona.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Biće omogućeno da se putem portala eUprava poruči ovo uverenje i da ono građane sačeka u policijskoj stanici, što kako ističe, znatno štedi vreme i novac građana.

Jovanović je govoreći o informatizaciji rada inspektora u Srbiji rekao i da će u narednom periodu 1.000 inspektora dobiti nove laptopove.

Podsetio je i na projekte koji su realizovani u prethodnom periodu poput „Bebo dobro došla na svet“, „eVrtić“, zatim pokretanje portala otvorenih podataka i druge.

Takođe, rekao je da će se u narednom periodu raditi i na projektu formiranja e-zdravstvenih kartona.

Navodi da je na portalu eUprava građanima dostupno više od 1.000 usluga, a da ovaj portal beleži milion registrovanih korisnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here