Nema demokratije bez slobode medija, danas informacija može da spasi živote

0
264

Evropska komisija saopštila je danas povodom Svetskog dana slobode štampe da nema demokratije bez slobode medija.

EU je privržena zaštiti slobode medija i prava na slobodu izražavanja, objavila je Evropska komisija na Tviteru, povodom 3. maja. 

U posebnoj video poruci potpredsednica Evropske komisije, Vera Jurova, je uz zahvalnost novinarima koji “rade u veoma teškim okolnostima”, navela da “danas više nego ikad informacija može da spasi živote ljudi”.

Novinari su na prvoj liniji fronta da izveštavaju, proveravaju podatke i traže objašnjenja od vlasti, ponekad dovodeći sopstvene živote u opasnost, zbog čega i oni zaslužuju aplauz, a mi treba da učinimo sve kako bismo im omogućili da rade svoj posao, navela je Jurova.

Jurova je naglasila da mere koje vlade šitom sveta preduzimaju u borbi prrotiv koronavirusa ne smeju biti na uštrb slobode medija. Dodajući da novinari moraju biti sigurni i imati ptistup informacijama, ona je navela da EK sufinansira projekte koji mapiraju pretnje slobodi medija, podržavaju istraživačko novnarstvo i obezbeđuju pravnu pomoć novinarima.

Jurova je je navela da će učiniti sve da obezbedi da mediji budu važan deo evropskog paketa obnove i pozvala sve vlade da obezebde novinarima da rade u odgovarajućim uslovima zato što su “slobodni i nezavisni mediji upisani u DNK evropskih demokratija”.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here