Nemački mediji: Ovogodišnji Oktoberfest će najverovatnije biti otkazan

0
277

Najveći svetski festival piva Oktoberfest, ove godine se najverovatnije neće održati zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, javljaju nemački mediji, dodajući da se konačna odluka očekuje narednih dana.

“Ne mogu zamisliti da bi jedna takva manifestacija poput Oktoberfesta uopšte mogla biti moguća u tom trenutku”, rekao je premijer Bavarske Markus Zeder (CSU) u razgovoru za javni servis BR, prenela je agencija Hina.

On je ukazao da Oktoberfest, koji bi trebalo da se održi od 19. septembra do 4. oktobra, vremenski ne ulazi u najnovije mere savezne vlade i saveznih pokrajina o zabrani velikih manifestacija zbog opasnosti od zaraze “najmanje do 31. avgusta”, ali je dodao da je “vrlo, vrlo skeptičan” u vezi sa održavanjem te manifestacije.

Minhenski gradski zvaničnici zaduženi za privredu i održavanje Oktoberfesta takođe su izrazili sumnju oko ovogodišnjeg održavanja Oktoberfesta dodajući da može biti “održan samo ako ne postoji opasnost po zdravlje i život posetilaca” što se ove godine ne može garantovati.

Oktoberfest godišnje poseti oko šest miliona posetilaca iz celog sveta i to je centralni turistički događaj bavarske metropole tokom kojeg se ostvari 1,2 milijarde evra prometa (2018).

Bavarska je jedna od dve nemačke savezne pokrajine koja je najjače pogođena pandemijom koronavirusa, a njen premijer Zeder dobio je snažnu podršku građana za mere koje je Bavarska preduzela u borbi sa zarazom i po popularnosti skočio je na drugo mesto odmah iza kancelarke Angele Merkel.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here