Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS

Dr Branimir Nestorović govorio je danas u Jutarnjem programu TV Prve o rezultatima Srbije tokom pandemije, ali i o tome da “smo se svi prešli sa respiratorima”.

“Ja sam bio optimističan sa dosta razloga, većina ih se pojavila kao realni. Mislim da bismo imali mnogo bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Od 200 umrlih, petina je odatle”, kazao je dr Nestorović, a prenosi portal B92.

“Mi, Srbi, imamo tu osobinu da popustimo u poslednjih pet minuta utakmice”, rekao je Nestorović.

“Pokazalo se da je to zatvaranje na početku bila odlična stvar, meni je mnogo smešno kad hvale Švedsku i njihov model. Čak njihov epidemiolog kaže da su se iznenadili širenjem kod starih. Nema tu iznenađenja”, rekao je on kritikujući broj umrlih i obolelih.

Rekao je da ne veruje u drugi talas, jer virus pokazuje definitivnu tendenciju slabljenja.

Da danas neko oboli od koronavirusa, kaže Nestorović, taj bi imao minimalne simptome, ali i najavljuje da će polovina onih koji su sada na respiratoru još umreti.

“Sada, kada je virus ovako slab, smešno zvuči, ali treba sve pustiti da se inficiraju. Sad je trenutak da se svi koji se nisu inficirali inficiraju”, rekao je Nestorović, dodajući da bi stariji od 65 godina trebalo da se čuvaju “do početka, eventualno do sredine juna”.

“Koronavirusi su od decembra do aprila. Ako se bude desio drugi talas, ne verujem da će se desiti, ne razumem kako može da bude jači nego prvi. Sada ga znamo, znamo kako se leči… Prvi talas je bio takav kakav jeste, jer nismo imali nikakvog iskustva”, rekao je on:

“Ubeđen sam potpuno da je virus bio kod nas i u januaru. Bila je Nova godina, praznici… Mi smo imali teške pneumonije.”

Kod nas početak je bio kraj februara.

“Izgleda da su Italijani imali tešku sezonu gripa pa su imali koronu 1, da ga tako nazovem, pa onda i B, koji je bio još virulentniji”, rekao je Nestorović.

“Nijedna zemlja to ne saopštava, smrtnost je veća. Uglavnom umanjuju. Nisu umrli u bolnici, ne ulaze u statistiku”, rekao je Nestorović, dajući kao primer SAD i Francusku.

Kod nas ne vidi razloga da bi se lažirali podaci.

“U Hrvatskoj recimo mnogo zavisi od turizma, tako i Grčka”, dao je primer zašto bi neke zemlje lažirale i dodao: “U SAD su optuživali da su povećavali brojeve jer su privatne bolnice pa su dodavali.”

Govoreći o nesuglasicama u Kriznom štabu, kaže da ga nema po pitanju toga da li je tako trebalo da bude kroz ono što smo prošli, kroz šalu dodaje: “Sad, kad dođe lepše, onda svađe”, ali objašnjava da bi razlog tome bio to što nemate ni u jednoj knjizi na svetu zatvaranje čitavih država. Ovo je nešto potpuno novo.

“Neko me je pitao da li sme da se kupa u moru, to je potpuna paranoja. Preko leta neće ništa biti”, ističe Nestorović.

“Do 1. juna neće biti pozorišta. To sam pokušao da proguram. Ako vi napravite ograničenje ljudi, do 50 pozorište sa 50 ljudi je besmisleno. Mislim da bi u ovoj fazi zatvoreni prostor maske i pranje ruku. Rukavice stvaraju lažan utisak da ne morate da perete ruke. Dan danas prema preporukama nema rukavica. Neko je to ubacio u međuvremenu. Morali bi da ne prave pauze preko leta za pozorišta, moja preporuka je da prave probe sad, jer većina neće otići na letovanje. Mi smo najviše razgovarali o Egzitu.”

Rekao je koji su kriterijumi za proglašenje epidemije – potrebno je da prođe dvostruki period inkubacije, da nemate nijedan slučaj mesec dana.

“Ne znam ni kako će izbori da budu 21. juna. Kako ćeš da znaš da je taj što je došao taj. Mislim da će sve posle 1. juna da bude staro.”

Na pitanje koja je jedna stvar za koju bi rekao da nije dobro urađena istakao je respiratore.

“Ono gde smo se svi preši to su respiratori. Pokazalo se kod pacijenata, koji su imali probleme sa zgrušavanjem krvi, nisu potrebni. Onda smo ustanovili u Francuskoj da nemaju pneumoniju i ne trebaju im respiratori. To je nešto, ali to nismo znali. Ja mislim da nema nešto da nisam pročitao više o tom virusu. Sad su postali kontradiktorni, zavisno od zemlje iz koje dolaze. Tačno se vidi taj rascep i u SZO. Moram da kažem i nešto što nije popularno. Mnogi žive od projekata u vezi sa koronom. Njima se sviđa da ta korona traje još 2-3 godine da imaju šta da rade.”

Procena kada ćemo se pozdravljati ljubeći se tri puta kada je pozdravljamo je 15. jun.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here