Niko neće u komisiju za Šapićev doktorat

0
202

Univerzitet Union nije odustao od namere da reši slučaj osporenog doktorata svog bivšeg studenta Aleksandra Šapića, kažu za Danas na tom univerzitetu, odgovarajući na pitanje da li će podstaknuti dešavanjima na Beogradskom univerzitetu u vezi sa doktorskom disertacijom Siniše Malog, okončati postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja aktuelnog predsednika opštine Novi Beograd.

Šapić je doktorsku disertaciju pod nazivom „Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača“, odbranio 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.

Grupa autora je u tekstu, objavljenom na sajtu Peščanika sredinom 2014, iznela tvrdnje da je veliki deo Šapićeve disertacije prevod sa engleskog delova knjige Davida Jobbera i Geoffrey Lancastera „Selling and sales management“.

Slučaj Šapićevog doktorata do danas nije okončan, jer je stručna komisija koju je Univerzitet Union posle mnogo napora uspeo da formira, u jednom trenutku prekinula rad, nezadovoljna što su preliminarni rezultati njihovih izveštaja razmatrani na sednici Senata i komentarisani u medijima.

Kako je naš list tada pisao, tročlana komisija je doktorat analizirala tako što ga je podelila na tri dela, a svaki član je imao zadatak da oceni po jedan. NJihov preliminarni izveštaj je pokazao da u jednom delu postoji oko 73 odsto preuzetog teksta bez navođenja izvora, u drugom 66 odsto, dok je treći član komisije u delu koji je analizirao utvrdio da je samo 0,4 odsto teksta neadekvatno preuzeto.

Nalaz trećeg člana komisije je potom ocenjen kao sporan, jer je Sekretarijat Univerziteta Union pronašao još neke izvore iz kojih su tekstovi preuzimani u disertaciju, pa se ispostavilo da je prepisivanja bilo u znatno većoj meri nego što je treći član komisije prikazao u izveštaju.

Profesor Zlatko Stefanović, koji je u to vreme bio rektor Univerziteta Union, kaže za Danas da su članovi komisije u prvom trenutku naveli pomenuto obrazloženje kao razlog prekidanja rada, da bi posle nekog vremena u neformalnim razgovorima pomenuli da su ih zvali sa raznih strana i da su bili izloženi pritiscima, zbog čega nisu želeli dalje da se bave ovim slučajem.

Nakon toga Univerzitet je nastavio da traga za novim članovima stručne komisije. Na Unionu kažu da se time bave do danas, da su pozivali kolege koje su iz iste naučne oblasti iz koje je osporeni doktorat, i sa državnih, i sa privatnih univerziteta, ali i iz regiona. Međutim, svi odreda su odbijali da učestvuju.

Napominju i da Šapić posle odbrane doktorata nije promovisan u doktora nauka na Univerzitetu, niti mu je dodeljenja diploma. Zanimljivo je da je u međuvremenu fakultet na kome je doktorirao, izašao iz sastava Univerziteta Union, ali prema našim saznanjima taj razlaz nije imao veze sa ovim slučajem.

Šapić: Nisam prava adresa

– Za sve one koji sumnjaju u kvalitet moje doktorske disertacije i koji je osporavaju, bojim se da prava adresa nisam ja već oni koji su mi je dodelili. Mentor mi nije bio drug iz ekipe ili poslastičar sa Bežanijske kose, već mi je mentor bio dekan fakulteta na kojem je disertacija odbranjena i koji je sve vreme imao uvid u moj rad i pratio proces njegove izrade. Ne znam zašto mene pitate za ocenu kvaliteta rada, kada ga ja nisam ocenjivao već sam ga samo uradio najbolje što sam umeo. Rad je ocenjivala komisija na akreditovanom fakultetu na kome sam ga branio i u okviru univerziteta kome taj fakultet pripada, pa je valjda logično da to pitanje uputite njima, a ne meni. Čim se prvi put pojavila dilema o mom radu rekao sam ono što sam sada rekao i vama, a to je, da oni koji su mi ga tada dali mogu u svakom momentu i da ga oduzmu, a ja sam ga samo uradio najbolje što sam umeo – odgovara Aleksandar Šapić na naše pitanje kako komentariše činjenicu da ni posle pet godina od kada mu je doktorat osporen, to pitanje nije rešeno.

Mentor bez odgovora

Komentar smo juče zatražili i od Šapićevog mentora Vladimira Stojanovića, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa odgovor nismo dobili.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here