Norveška i EU doniraju Srbiji 120 respiratora i 100 kliničkih monitora

0
332

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Norveškoj i Evropskoj uniji na donacijama u opremi zdravstvenom sistemu Srbije i ocenio da će ta pomoć u značajnoj meri doprineti unapređenju kapaciteta zdravstvenih ustanova u unutrašnjosti da se izbore ne samo sa posledicama koronavirusa, već i drugih hroničnih bolesti.

Vučić je u Krnješevcima prisustvovao prijemu medicinske opreme iz Norveške i rekao da će ukupno u Srbiju kao donacija Norveške i EU stići 120 respiratora i 100 kliničkih monitora.

On je rekao da će ta oprema biti poslata na jug Srbije i u druge delove zemlje, a da će to omogućiti da i u lokalnim bolnicama bude oformljeno više kreveta intenzivne nege, po čemu se meri snaga jednog zdravstvenog sistema.

Predsednik je rekao da će ti kapaciti omogućiti ne samo borbu protiv koronavirusa nego i lečenje plućnih, kardio-vaskularnih i onkoloških oboljenja.

“Poboljšaćemo i uslove u kliničkim centrima, ali ove mašine će omogućiti da se ljudi ne leče samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu nego da to bude moguće na svakom mestu. Da ne zavise od transporta u Beogradu nego da i u svojim mestima osete neupredivo viši nivo zdravstvene zaštite nego juče”, rekao je Vučić.

On je iskazao posebnu zahvalnosti Norveškoj jer je pokazala želju da pomogne Srbiji u momentu kada je vladao haos na tržištu respiratora i medicinske opreme.

“Lekari u nekim zemljama su tada morali da odlučuju ko će preživeti. Mi nismo bili u toj situaciji, ali se spremamo i za mogućnost da dođe drugi talas. Srbija je spremna, uspeli smo da pomognemo i sebi, ali i drugima a sve to ne bilo moguće bez pomoći naših prijatelja”, rekao je on.donacija, ambasador norveške, vučić, fabriciIzvor: Tanjug / Dragan Kujundžić

Amabasador Norveške Jern Jelstad rekao je da se bolest proširila čitavim svetom tako brzo da je stavila na test i velike i otporne zdravstvene sisteme, a da je on naročito ponosan jer je njegova Vlada uspela da obezbedi pomoć za Srbiju i tako umanji rizik po zdravlje mnogih pacijenata.

On je rekao da je nestrpljivo čekao da oprema stigne, jer je došlo i do određenog kašnjenja usled “brutalnih uslova” koji su vladali na međunarodnom tržištu medicinske opreme.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je danas dobar dan za solidanost i saradnju jer je Srbija dobila značajnu opremu za borbu protiv koronavirusa.

On je ukazao da je EU svoju solidarnost pokazala i kada je finansirala troškove avio transporta medicinskog materijala za Srbiju i kada je davala novac da se taj materijal kupi.

“Koronavirus na test stavlja ne stamo zdravstvene sisteme nego i ekonomije zemalja. Zato već razgovaramo o tome kako svi možemo da održimo svoje ekonomije i što pre se vratimo u normalu”, rekao je on i najavio da će Evropska komisija obezbediti pomoć za zemlje Zapadnog Balkana u iznosu od 3,3 milijarde evra.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here