NOVE CENE: Skuplje cigarete, gorivo, kafa ali i “žestina” i to za…

0
783

Redovno polugodišnje usklađivanje akciza sa inflacijom i EU za Srbe znači i veće cene cigareta, kafe, alkohola, goriva… Evo šta je sve i koliko poskupelo.

Novi, viši iznosi akciza važe od danas i zbog toga ćemo skuplje plaćati neke proizvode široke potrošnje.

Srećom to povećanje neće biti veliko po proizvodu, ali će “na gomili” ipak biti mereni udra na kućni budžet.

Više nove cene videćemo od danas do treće nedelje jula (zavisi kada koji proizvođač nabavi nove markice) za naftne derivate, cigarete, cigare i cigarilose, tečnost za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića i kafu.

Kada poraste akciza, cena mora da skoči za veći iznos od toga jer akciza ulazi u osnovnu cenu na koju dolazi porez na dodatu vrednost. Kod cigareta čak imamo i dve akcize. Tu je i “usklađivanje” najveće, zbog propisa i nivoa akcize u EU, koji moramo dostići zbog procesa približavanja Uniji. To u praksi znači poskupljenje cigareta da desetak dinara po paklici sa svakom promenom akcize.

Kod alkoholnih pića situacija nije toliko “drastična” jer pomeranje cene ide samo dva do tri dinara po litru, a za pivo tek pola dinara.

Prema procenama trgovaca, najmanje će poskupeti kafa, koja je proizvod koji ima tržište sa najžešćom konkurencijom proizvođača, pa se tu može očekivati simbolično povećanje cene.

Do poskupljenja možda neće uopšte doći kod goriva, jer tu mnogo veći uticaj daju cena nafte na svetskim berzama i vrednost dolara prema ostalim valutama. A cena nafte miruje, ili čak pada zbog novog talasa širenja korona virusa.

Srpske duvandžije se prilagođavaju akciznom kalendaru dvaput godišnje i tada se uvećava specifična akciza koja se menja u nominalnom iznosu. Proporcionalna akciza od 33 odsto cene se ne menja u procentu, ali kao se promeni cena zbog specifične, tako se menaj i iznos proporcionalne. I, kao što smo rekli, na sve to se dodaje i PDV.

Srbija mora da dostigne nivo akciza u EU, što znači da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. U Srbiji je sada oko 60 evra.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here