Novi protest “Jedan od pet miliona”: Ne treba nam novi lider već sistem u službi građana

0
269

Na čelu sa studentima više različitih fakulteta kolona građana večeras je održan trinaesti po redu protest pod parolom “Jedan od pet miliona”. Potreban nam je sistem u kojem nije moguća bilo čija samovolja – glavna je poruka sa večerašnjeg skupa. Nakon bojkota Skupštine Srbije, predstavnica novoformiranje Asocijacije nezavisnih odbornika najavila je da će njihovi članovi bojkotovati lokalne skupštine uz poruku građanima da ima onih koji “veruju da politika može biti častan i pošten posao ako ga budu radili pošteni i časni ljudi”.

Pojedini građani, kako javlja reporter Insajdera, nosili su i hirurške medicinske maske u znak protesta povodom prošlonedeljne posete državne delegacije i fotografisanje sa detetom na hemato – onkološkom odeljenju u toku epidemije gripa.

Na večerašnjem protestu zatražena je i ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog, kako je navedeno, loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je da Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučiča i ostalih sterilnom bloku zarad političke kampanje, ocenjujući da tada nije poštovan ni jedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

Predstavnica Asocijacije nezavisnih odbornika Dragana Rakić saopštila je građanima da se 687 odbornika širom Srbije udružilo u Asocijaciju slobodnih odbornika, sa ciljem borbe protiv, kako je navela, vlasti Aleksandra Vučića.

“Njegova vlada razara sve zdravo i dobro, gazi zakone, a štiteći naše lokalne samouprave, štitimo naše pravo, štitimo i celu Srbiju. Od danas ćemo se boriti solidarno u Asocijaciji slobodnih odbornika”, rekla je Rakić i dodala da je dogovoren bojkot svih lokalnih skupština.

“Nas su građani birali da govorimo, a ne da ćutimo. Zato bismo u zemlju propali da večeras ne stojimo sa vama. I još nešto vas molim, ne nasedajte na laž da su svi političari isti. Nismo isti, ima nas koji verujemo da politika može biti časan i pošten posao ako ga budu radili pošteni i časni ljudi. Ima nas koji nećemo nikada odustati jer sloboda zaista nema cenu”, poručila je Rakić dodajući da su biografije odbornika – njihova ljudska legitimacija.

Protest Jedan od pet miliona
Foto: Insajder / Protest Jedan od pet miliona

Nakon nje, građanima se obratio i profesor doktor Žarko Trebješanin. On je ocenio da je pogrešno sročeno pitanje “ko će zameniti Aleksandra Vučića” koje se, kako je rekao, sve češće čuje.

“Ovako sročeno pitanje je promašeno i njega izgovaraju zabrinuti ljudi, a to je pitanje je namerno podmetnuto. Naime, to pokazuje jedan podanički mentalitet. Dakle nama ne treba veliki vođa. Ne treba veliki tata koji će da nas štiti ili vodi za ruku. Odgovor na to čuveno pitanje je bilo ko – samo ako je sposoban da vodi državu u interesu svih, a ne u svom ličnom interesu. Nije bitan vođa, bitan je dobar, delotvoran sistem koji je u službi građana. Nama ne treba novi Aleksandar Vučič, Slobodan Milošević ili Josip Broz. Nama je potrebna ustrojena država, institucije, efektivna kontrola…”, poručio je Trebješanin.

Protest Jedan od pet miliona
Foto: Insajder / Protest Jedan od pet miliona

Glavni zadatak nove vlasti biće, kako je dodao, izgradnja građanske svesti. To je moguće kroz argumentovano zastupanje ličnog stanovišta, poštovanje ličnosti i mišljenja oponenata – dakle, razvijanje kulture dijaloga i tolerancije, jer to je, kako je istakao, najveći temelj demokratskog društva i odbrana od autokratskih tendencija.

Ruta večerašnje šetnje u Beogradu delimično je drugačija od prethodnih nedelja. Večeras se šetalo od platoa ispred Filozofskog fakulteta preko Uzun Mirkove, Pariske i Pop Lukine ulice pa do Brankove kroz Terazijski tunel koji su organizatori protesta nazvali “Tunel laži Aleksandra Vučića” i oblepili, kako su naveli, njegovim mnogobrojnim neispunjenim obećanjima. Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput “U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar”, “Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine”, “O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim” što je izjava iz 2018. godine. Potom “Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje”, “Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima” i “Pa jedini koji ne vredja nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, to sam ja”. Ispod svake izjave napisano je velikim slovima “laž”.

Protest u Kragujevcu:
Nećemo šarene laže, nego jake institucijeSa osmog protesta “Jedan od pet miliona” u Kragujevcu zatražena je ostavka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a mladi su poručili da neće “šarenu lažu”, stranačku knjižicu ni da budu nečiji robovi, nego jake institucije sa najboljim i časnim ljudima.”Želimo da živimo časno i dostojanstveno, želimo da se zaposlimo u svojoj struci i da za to budemo plaćeni. Želimo jake institucije koje počivaju na ljudima koji su najbolji i koji su pošteni”, rekla je studentkinja Pravnog fakulteta Milica Stojković koja se pridružila protestima jer kako je rekla, ne želi više da posmatra kako njeni prijatelji odlaze iz zemlje.Vladimir Marović iz kraljevačkog “Lokalnog fronta” je pred više hiljada Kragujevčana na Đačkom trgu rekao da se građani bore jer znaju da laž mora da ima kraj.”Bunimo se jer ne čekamo da nam neko da izbore, mi svoje izbore stvaramo sami. Bunimo se jer tako postojimo. Kragujevac je primer te pobune jer neko mora da sme, da bismo svi mogli. Odlučili smo da se pobunimo jer ne dopuštamo da neko odlučuje umesto nas”, rekao je Marović.Veliki broj građana nosio je hirurške maske u znak protesta zbog postupka predsednika države koji je bez maske ušao u bolničku sobu na onkološkom odeljenju i fotografisao se sa teško obolelim dečakom.

Nakon toga, šetnja je tekla kroz Svetogorsku i Takovsku pored zgrade RTS-a i Narodne skupštine pa sve do zgrade REM-a na Trgu Nikole Pašića. Kao i na prethodnim protestima, građani su stali kod RTS gde su kritikovali rad javnog servisa, poručujući direktoru Draganu Bujoševiću da “nije srpski ćutati”.

Kod platoa Filozofskog fakulteta i kod Narodne skupštine i večeras su se nalazile kutije koje su namenjene da građani ubace potpisan primerak Sporazuma sa narodom koji je nedavno usvojila opozicija.

I večeras je istaknut veliki sa natpisom “Pričaju nam da je bolje, a u pošti nikad gore”. Okupljeni građani nose transparentne sa natpisima “Nije Ustav krpa da ga šutiraš”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “Moja penzija, moja imovina”, “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Alek super si, aj sad idi”.

Istaknut je i veliki transparent “Asocijacija slobodnih odbornika”.

Osnovana Asocijacija slobodnih odbornika

Neposredno pre početka protesta, danas posle podne je u prostorijama opštine Stari grad osnovana Asocijacija slobodnih odbornika. Na osnivačkoj skupštini odbornici širom Srbije potpisali su Sporazum sa narodom koji su predstavnici opozicije nedavno usvojili.

Kako je saopšteno, cilj Asocijacije je zastupanje interesa građana, decentralizacija i zaštita nezavisnosti lokalnih samouprava.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica iz Vršca Dragana Marinković rekla je da će se članovi Asocijacije boriti da se u Srbiji ponovo uspostavi poštovanje zakona i vladavina prava, umesto vladavine partijskih poverenika SNS-a.

Odbornik iz Mladenovca Dejan Cokić rekao je da će Asocijacija biti na raspolaganju građanima koji više ne žele da žive u neslobodi i pod vlašću korumpiranog i nesposobnog sistema.

Osnivačkoj skupštini Asocijacije prisustvovali su i predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, predsednik Dveri Boško Obradović i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović, kao i predstavnici članica SZS i drugih opozicionih pokreta, stranaka i organizacija.

Podsetimo, Sporazum s narodom predstavlja odgovor opozicije na zahtev iznet na sedmom protestu “Jedan od pet miliona”, da opozicija građanima predstavi politički program. 

Kako su lideri Saveza za Srbiju naveli nakon usvajanja, opozicija se sporazumom obavezala, između ostalog, da će se zajednički boriti za slobodne medije i poštene izbore, ali i da, ukoliko se ne ispune uslovi za fer izborni proces, na izborima neće učestvovati.

Predstavnici opozicije obavezali su se takođe i da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

Incijativa Ne davimo Beograd i Lokalni front iz Kraljeva zbog razmimoilaženje oko pojedinih tačaka nisu potpisali Sporazum, nakon čega su u delu javnosti praktično optuženi da rade za vlast.

Kako su predstavnici ova dva pokreta kasnije naveli za Insajder, oni nisu protiv Saveza za Srbiju kao ni Sporazuma s narodom ali smatraju da je obavezivanje o zajedničkoj listi i prelaznoj ekspertskoj vladi preuranjeno. Inače, na prethodnom protest Jedan od pet miliona građanima su Sporazum sa narodom delili predstavnici 34 opozicione političke organizacije koje su ga potpisale.

Građani koji koji su potpisali Sporazum, a s kojima su razgovarali novinari Insajdera, rekli su da dele vrednosti koje su deo Sporazuma, među kojima su sloboda medija, slobodni i fer izbori, nezavisnost sudstva, ali i ekspertsko vođenje državnih poslova.

Protesti i na Kosovu, ali i u Pragu i Beču

U Pasjanu na Kosovu, ispred zgrade opštine Parteš-Pasjane, večeras je održan protest „Jedan od pet miliona“.

Okupljenim građanima ove srpske opštine u Kosovskom Pomoravlju govorio je Saša Arsić iz bujanovačkog odbora Narodne stranke koji im je poručio da je došao da ih podrži i da im prenese da su u istim problemima.

Arsić je rekao i da je zajedničko Srbima u Bujanovcu i Srbima u Pasjanu da ne žele da se svađaju sa Albancima već da komšijski žive, ali i da upozori da predsednik Srbije Aleksandar Vučić krši Ustav Srbije najavama načina na koji će biti postignut sporazum sa Prištinom.

„Ljudi u Pasjanu su uplašeni i to se vidi na svakom koraku a osetilo se to i večeras jer su se sklanjali da ih ne uhvati kamera“, rekao je Arsić za FoNet.

Osim u Beogradu, protesti se već nedeljama održavaju i u ostalim gradovima u Srbiji, a sudeći po najavama organizatora, za danas su zakazani protesti i u Beču i Pragu.

https://insajder.net/sr/sajt/vazno/13557/Novi-protest-“Jedan-od-pet-miliona”-Ne-treba-nam-novi-lider-već-sistem-u-službi-građana-(VIDEO).htmPodsetimo, građanski protesti inicirani su napadom na predsednika i članove Levice Srbije Borka Stefanovića. Zato je prvi protest u Beogradu 8. decembra održan je pod sloganom “Stop krvavim košuljama” , da bi, nakon izjave predsednika Srbije da neće ispuniti zahteve i da se na ulicama skupi pet miliona građana, počeo da se širi pod novim sloganom “Jedan od pet miliona”.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here