Novi zakon o igrama na sreću – Kladionice i kockarnice u Petrovcu u problemu

0
865

Novim Nacrtom zakona o igrama na sreću povećavaju se obaveze priređivača kada je u pitanju odgovorno klađenje, ograničava se prevelika prisutnost objekata za igre na sreću i uvode stroža pravila pri reklamiranju.

Osim toga, za učesnike u ovoj industriji povećavaju se takse i garancije čime priređivanje igara na sreću postaje znatno skuplje, a država će da ubire veći prihod. Priređivači se, međutim, nadaju da će pre konačnog usvajanja Vlada imati razumevanja i ipak ublažiti ovako teške mere po njih, piše Blic.

Iako priređivači kažu da im nove zakonske odredbe otežavaju poslovanje, shvataju da je uvođenje nekih mera bilo nužno kako bi se obezbedili veći budžetski prilivi i zaštitilo stanovništvo od preterane izloženosti objektima u kojima se priređuju igra ne sreću.

U Ministarstvu finansija ističu da rešenja koja su predložena nacrtom omogućavaju bolje uređenje tržišta igara na sreću, efikasniju kontrolu i primenu zakonskih ovlašćenja, harmonizaciju zakonodavstva Republike Srbije sa međunarodnim standardima iz ove oblasti, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i povećanje prihoda budžeta Republike Srbije.

Predloženi tekst nacrta zakona o igrama na sreću usklađen je sa direktivama EU i preporukama i standardima međunarodnih organizacija. Takođe, u Ministarstvu ističu da se pored sprovođenja zabrane učestvovanja maloletnih lica u igrama na sreću i obaveze sprečavanja bolesti zavisnosti, sada propisuju i obaveze priređivača u smislu društveno odgovornog priređivanja igara na sreću a tiču se rastojanja između kladionica, automat klubova i igračnica.

Većina priređivača igara na sreću je saglasna u tome da nova zakonska rešenja idu u pravcu smanjenja sivog tržišta što je, ističu, svima u interesu.

Direktor Udruženja priređivača igara na sreću Rade Karan kaže da se nacrtom zakona otežavaju i poskupljuju uslovi poslovanja priređivača. On dodaje da, i pored toga što najavljeno rastojanje između objekata od 200 metara ne ide na ruku priređivačima, razumeju nameru Vlade da tom merom pojačaju prevencija maloletničkog klađenja.

Predlagači nacrta naglašavaju i da će predviđena opterećenja priređivača igara na sreću u smislu propisane visine stopa za obračunavanje naknade za priređivanje, minimalnog mesečnog iznosa naknade za priređivanje, neophodne visine iznosa osnovnog kapitala, kao i minimalnog iznosa namenskog depozita, odnosno bankarske garancije radi osiguranja isplate dobitaka igračima i izmirenju obaveza po osnovu dospelih naknada, doprineti stabilosti i povećanju prihoda budžeta Republike Srbije.

Neke od glavnih novina tako su visine naknade koju će ubuduće plaćati priređivači, kao i depozita kojima će garantovati isplate. Vlada može da da najviše deset dozvola za priređivanje igara na sreću u igračnicama, a može da je dobije firma čiji je osnovni kapital najmanje milion evra.

U odnosu na postojeće zakonsko rešenje, minimalni iznos osnovnog kapitala veći je za priređivače posebnih igara na sreću na automatima i posebnih igara na sreću – klađenje za po 100.000 evra, a ukoliko priređivač igre priređuje u sva tri sektora na automatima, klađenje i onlajn kumulativni osnovni kapital koji mora da ima iznosi 750.000 evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here