Odbor za etiku: Doktorat Siniše Malog vraćen FON-u na ponovno odlučivanje

0
254

Predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraćen je Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje, odlučeno je na sednici Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta.

Ranije je Stručna komisija FON-a zaključila da doktorat Malog nije plagijat.

“Odbor je utvrdio da je mišljenje Stručne komisije Fakulteta, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća nepotpuno, nejasno i kontradiktorno, što sprečava Odbor da donese konačnu odluku”, navodi se u saopštenju Odbora.

Rok za postupanje Fakulteta organizacionih nauka po odluci Odbora je 60 dana. Univerzitet u Beogradu će nastaviti da pruža blagovremene informacije o ovom postupku, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu BU.

Odbor za profesionalnu etiku je danas odlučivao po žalbi profesora na odluku Stručne komisije FON-a.

Prvo je redovni profesor i šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Wiesbadenu Raša Karapandža na sajtu Peščanika objavio svoju analizu doktorata Siniše Malog, svoj stav o radu Stručne komisije koja je ocenjivala doktorat Malog i primer žalbe koja bi mogla biti podneta Univerzitetu u Beogradu. On, međutim, nije profesor Univerziteta u Beogradu pa prema procedurama nije mogao ni podneti žalbu. Zato su mu se pridružili profesor Dušan Teodorović, profesorka Vesna Rakić-Vodinelić i drugi.

“Žalba ima akademski deo, koji je uradio profesor Raša Karapandža, mi smo ga proučili i stali smo iza njega, taj deo je sada i naš. Pravnu ekipu je vodila profesorka Vesna Rakić Vodinelić. Ona ima velike zasluge, jer je žalba obuhvatila i sve pravne aspekte, uključujući i Zakon o autorskom pravu, i ona ima 42 stranice ukupno”, rekao je ranije Teodorović.

Komisija FON-a: Iako postoje određeni propusti…

Komisija FON-a je na osnovu svoje analize zaključila da je doktorska disertacija Siniše Malog rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada. “Iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada. Stručna komisija smatra da je Kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i prelaže da se Kandidat dr Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju”, zaključila je Stručna komisija.

Ovaj izveštaj potpisali su, kako prenosi Insajder, prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater, prof. dr Dragan Mikerević.

U izveštaju piše i da greške i propusti koji se mogu naći u radu nisu isključiva odgovornost Malog, već da odgovornost leži i na članovima Komisije za ocenu i odbranu rada, pred kojima je 2013. godine Mali odbranio doktorat. “Članovi komisije su morali više da rade sa Kandidatom i pomognu mu u poštovanju najviših akademskih standarda u izradi pojedinih poglavlja ovog rada”, piše u izveštaju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here