Održana komemoracija stradalima u NATO bombardovanju zgrade RTS pre 21 godinu

0
268

Komemoracija stradalima u NATO bombardovanju zgrade RTS pre 21 godinu održana je noćas u 2:06 kod spomenika “Zašto” u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

U noći između 22. i 23. aprila 1999. NATO je bombardovao zgradu RTS i tom prilikom stradalo je 16 zaposlenih.

Naziv ovogodišnje komemoracije je “Sećanje na nedužne”, a u ime porodica stradalih radnika, govorio je Miroslav Medić, preneo je RTS.

On je rekao da je 16 radnika RTS “na svirep način mučki ubijeno na svojim radnim mestima bez prava da se zaštite i da se sklone na sigurno bar u vreme vazdušne opasnosti”.

U napadu su poginuli: Jelica Munitlak, šminker, Ksenija Banković, video-mikser, Darko Stoimenovski, tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević, radnik obezbeđenja, Dragan Tasić, električar, Aleksandar Deletić, kamerman, Slaviša Stevanović, tehničar, Siniša Medić, dizajner programa, Ivan Stukalo, tehničar, Dejan Marković, radnik obezbeđenja, Milan Joksimović, radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović, tehničar u masteru, Slobodan Jontić, monter, Milovan Janković, precizni mehaničar i Tomislav Mitrović, režiser programa.

Zbog pandemije koronavirusa, a u skladu sa pravilima koja su na snazi, RTS i porodice stradalih ove godine nisu u mogućnosti da organizuju komemorativne događaje kojima se svakog 23. aprila podseća na tu veliku tragediju.

U 14.06 Radio-televizija Srbije neće organizovati okupljanje ovim povodom, kako je prethodnih godina bilo uobičajeno, a predstavnici porodica i građani tokom dana moći će da upale sveće ispred spomenika, poštujući pri tome sve propisane mere Vlade Srbije kada je reč o udaljenosti i zadržavanju više osoba na jednom mestu.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here