OO Narodne stranke Petrovac: Registracija gazdinstva bi trebalo da bude dozvola

0
924

Nadležni u Petrovcu bi trebalo da hitno obezbede poljoprivrednicima i pčelarima nesmetan rad i da maksimalno pojednostave procedure za njihovo kretanje u vreme zabrane ili će poljoprivreda biti ugrožena, kaže Srećko Krajić, mladi poljoprivrednik iz Stamnice

Član opštinskog odbora Narodne stranke zadužen za poljoprivredu Srećko Krajić kaže da opština treba to da reši na način da poljoprivrednici sa sobom nose kopiju Rešenja o registraciji poljoprivrednog gazdinstva, da u traktoru ili u ličnom vozilu bude uvek samo po jedan poljoprivrednik, a da se samo specifični slučajevi rešavaju kroz zahteve.

“Poljoprivrednicima mora da se omogući kretanje od 0 do 24 časa, jer je sada setva kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje u punom jeku, a i pšenica mora da se prihranjuje, pa paori neretko na njive izlaze i noću, u zavisnosti od toga kada su najpovoljniji atmosferski uslovi za poljoprivredne kulture”, kazao je Krajić.

Procedura dobijanja dozvola trenutno je veoma komplikovana, da se zahtevi sporo rešavaju a samo u Vojvodini ima 50.000 takvih zahteva, upozorio je Krajić.

Objasnio je da poljoprivrednici svake godine obnavljaju svoj upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da jednostavno treba da nose fotokopiju poslednje potvrde o upisu u taj registar kao dokaz za slobodno kretanje u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

Ocenio je da ne postoji nijedan razlog da se tim ljudima ne omogućo da se normalno kreću i ocenio da u sadašnjoj situaciji nije problem politika, već “nerazumevanje posla”.

Dodao je da bi dozvola za kretanje poljoprivrednika morala da važi bez starosne granice od 65 godina, jer su mnogi stariji ljudi nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Upozorio je da je trenutno ogroman problem i sa slobodnim kretanjem pčelara i podsetio da su pčele veoma važne u poljoprivredi pošto oprašuju ratarske kulture.

“Bez pčela ćemo imati kolaps poljoprivrede”, rekao je Krajić i dodao da se zbog toga i pčelarima mora obezbediti nesmetano kretanje, uz poštovanje zdravstvenih propisa tako što će u vozilu biti samo po jedan pčelar.

“I u slučaju pčelara ne treba da važi starosna granica jer je i medju njima mnogo onih koji su stariji od 65 godina”, naveo je Krajić.

Dodao je da Rešenje ne sme imati vremensko ograničenje jer se setva radi i noću.

Da imaju probleme javljaju i povrtari, koji često moraju da obilaze plastenike i prilagođavaju uslove u njima spoljašnjima. Ministar Branislav Nedimović rekao je pre nekolio dana da nijedan poljoprivrednik neće biti sankcionisan kada je zatečen na traktoru, ali povrtari na posao retko idu trakotorom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here