“Opasni ubica”: Balkanske elektrane više zagađuju nego 250 evropskih

0
204

Šesnaest termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje region i Evropu više nego svih drugih 250 evropskih elektrana na ugalj.

Najnoviji izveštaj Evropske energetske zajednice sa sedištem u Beču i mreže nevladinih organizacija predvođenih Alijansom za zdravlje i životnu sredinu i evropskom organizacijom za zaštitu živnotne sredine “Europe Beyond Coal”, upozorava da 16 termoelektrana na zapadnom Balkanu zagađuje celu Evropu više nego svih drugih 250 evropskih elektrana na ugalj.

Izveštaj je objavljen sredinom nedelje u Briselu s namerom da se vlade zemalja regiona, građani i Evropska unija upozore da je zagađenost vazduha u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji nepodnošljiva, da takva zagađenja ne poznaju granice, te da postaju “sve opasniji nevidljivi ubica za celu Evropu”, piše balkans.aljazeera.net

Francuski dnevni list levog centra Liberation, jedan od tri vodeća dnevnika u Francuskoj, u izdanju od 22. ovog meseca u opširnoj analizi navodi da zbog zastarelosti termoelektrana, odustva vizionarske razvojne politike i ljudske nebrige prema zivotnoj sredini, 16 termoelektrana u regionu u proseku emituje čak 20 puta više sumpor-dioksida i 16 puta više otrovnih čestica nego svih drugih 250 termoelektrana u Evropi. 

List prenosi navode iz najnovijeg evropskog izveštaja po kojima “zdravstveni troškovi koji mogu da se dovedu u vezu sa najvećim zagađivačima vazduha u Evropi” iznose od 6,1 do 11,5 milijardi evra godišnje. 

“Te troškove ne plaćaju samo građani i ekonomije ugroženih zemalja, već sve članice Evropske unije, imajući u vidu da nečisti vazduh nema putne isprave, niti se može zaustaviti na granicama Unije“, navodi francuski list pozivajući se na izjave energetskih i zdravstvenih stručnjaka. 

U godišnjem evropskom izveštaju se navodi da termoelektrana „Ugljevik“ u Bosni i Hercegovini emituje sumpornog dioksida (SO2) kao sve nemačke termoelektrane na ugalj. 

Liberation podseća da bi zemlje zapadnog Balkana morale početi smanjivati svoje štetne emisije i po osnovu međunarodnih ugovora. Osim Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju koji sve zemlje regiona imaju sa Evropskom unijom, tu je i Ugovor o energetskoj zajednici po kojem je većina termoelekrtana u regionu već trebala drastično smanjiti štetne emisije. 

Od 10 najvećih termoelektrana koje emituju najveće koncentracije sumpor-dioksida na tlu Evrope, piše Liberation, njih devet je na zapadnom Balkanu. Isto je i sa klasifikacijom najotrovnijih čestica (PM10), od kojih se osam najotrovnijih dominantno udiše u zemljama zapadnog Balkana. Zbog zagađenosti zraka, širom svijeta godišnje prijevremeno umre približno sedam miliona ljudi, dok zbog istih razloga u Evropskoj uniji godišnje umre oko 400.000 ljudi, navodi francuski list. 

Pored “Ugljevika”, kao veoma opasnog zagađivača je označena termoletrana “Kostolac” u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here