Opština Petrovac sklopila milionski posao sa firmom čiji je vlasnik pre nekoliko meseci hapšen zbog nameštanja tendera

0
1844

Postavljanje svetlosne signalizacije u Petrovcu na raskrsnici puta ka Ranovcu i ulice Petra Dobrnjca nije moglo da prođe bez izgleda mutnih radnji. Prvenstveno, tender je produžen jer se niko nije javio, a onda se javila firma Gorionik iz Salakovca u zajedniičkoj ponudi sa firmom Srmeks iz Petrovca.

Nećemo ulaziti u polemiku da li je potreban semafor na ovoj raskrsnici ili ne, da li je bolji kružni tok, da li nam je još jedan semafor potreban da bi se polaganje vozačkih ispita prabacilo u našu opštinu već isključivo na ovaj posao.

30. maja 2019. godine opština raspisuje tender za Projekat realizacije svetlosne signalizacije na ukrštanju ulice Petra Dobrnjca i puta za Ranovac. Kako je bilo dosta pitanja i nejasnoća u samoj konkursnoj dokumentaciji, što se može videti iz dokumenata na sajtu javnih nabavki, rok je produžen do 10. juna 2019. godine.

Naravno jedna ponuda.

Pošto je jedan od uslova bio i deo  građevinskih radova, firma Gorionik nije sama mogla obaviti posao, pa se pojavljuje firma Srmeks iz našeg grada i ove dve firme podnose zajedničku ponudu.

Procenjena vednost radova je bila 5.000.000,00 dinara bez PDV-a, a ponuda je ovih firmi je 4.981.341,75 dinara bez PDV-a, a što sa porezom ispadne tačno 5.977.610,10.

Jedva 22.000 dinara manje od 6.000.000,00 i slovima ŠEST MILIONA dinara!

Ugovor je potpisan, dokumentacija proverena i naravno sve je u redu.

Sada, da se vratimo na priču o vlasniku firme Gorionik.

10. juna 2019. godine uhapšeni su J. M. (1959), odgovorno lice radnje “Gorionik” iz Salakovca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom i davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, i D. M. (1984), zaposleni u ovoj radnji, osumnjičen za krivično delo davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

J. M. se tereti da se kao ponuđač, u postupku javne nabavke za izgradnju trafostanice koju je raspisala Gradska uprava Grada Požarevca, protivno zakonu dogovarao sa drugim potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća u postupcima, a time i na naručioca javne nabavke da posao dodeli njegovom preduzeću.

Linkove ka ovim vestima možete videti ovde:

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/hronika/3552220/hapsenje-zbog-malverzacija-u-eps-distribuciji.html

http://boom93.com/info/lokalne-vesti/58015/uhapsena-odgovorna-lica-iz-eps-distribucije-i-radnje-gorionik-u-pozarevcu.html

https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1192532/Hapsenje-u-EPS-u.html

Skoro svi portali su preneli vest o hapšenju, ali je glavna stvar razlog zašto je J.M. uhapšen, a to je davanje mita i protivno zakonu dogovarao sa drugim potencijalnim ponuđačima da odustanu od učešća u postupcima. Logično, postavlja se pitanje da li je još neka firma planirala da se javi na konkurs, a dotična osoba uradila istu stvar zbog koje je uhapšena?

I na kraju, analizirali smo cenu radova na svetlosnoj signalizaciji.

U Prijepolju je urađena slična raskrsnica pre dve godine, a cena radova je bila 1.700.000 dinara. Tekst možete videti ispod.

PRIJEPOLJE: „STIŽE“ NOVI SEMAFOR A POPRAVIĆE SE I STARI

U Aranđelovcu je pre nekoliko meseci postavlje semafor na mnogo većoj raskrsnici od ove “naše”, a radovi su koštali oko 1.200.000 dinara. Tekst možete videti ispod.

I da se podsetimo vesti iz 2016. godine i Kraljeva kada su naprednjaci svečano otvorili novi semafor.

Nadamo se da će isto tako biti i kod nas, uz prigodnu svečanost i prisutne sve direktore javnih preduzeća iz našeg grada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here