Osnovni sud u Brusu: Milutin Jeličić Jutka osuđen uslovno na osam meseci zatvora

0
264

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik Opštine Brus i aktuelni odbornik u lokalnom parlamentu, osuđen je uslovno na osam meseci zatvora, sa rokom provere od dve godine, potvrđeno je Insajderu u Osnovnom sudu u Brusu. Iz Suda međutim nismo dobili informaciju za šta je konkretno Jeličić osuđen, već nam je rečeno da pitanja o imovini i prihodima uputimo Agenciji za borbu protiv korupcije. Prema dokumentu koji je ranije objavio CINS, Agencija je u maju prošle godine podnela krivičnu prijavu protiv Jeličića jer nije prijavio više nepokretnosti u Brusu, dvosoban stan u Beogradu, pet terenskih vozila, putnički automobil u vlasništvu supruge, potraživanja po osnovu pozajmice…

Mediji su prethodno nezvanično objavili da je nekadašnji predsednik Opštine Brus osuđen jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio sve prihode.

U Osnovnom sudu u toj opštini Insajderu je potvrđeno da je Milutin Jeličić osuđen na osam meseci zatvora, kao i da kazna neće biti izvršena ukoliko u roku od dve godine ne učini novo krivično delo. U odgovoru takođe piše da je presuda pravosnažna.

Međutim, odgovor na pitanje šta je konkretno bivši predsednik Opštine Brus prikrio od imovine nismo dobili, uz napomenu da se za te informacije obratimo Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je reč o javnom podatku, u ovom slučaju iz presude.

Šta je pisalo u krivičnoj prijavi

Međutim, portal CINS je u bazi podataka o postupcima protiv funkcionera objavio krivičnu prijavu koju je Agencija podnela 28. maja 2018, a koju je potpisao aktuelni direktor Dragan Sikimić. U njoj se navodi da se prijava podnosi zbog osnova sumnje da kao javni funkcioner, tada predsednik Opštine Brus, nije u skladu sa Zakonom prijavio imovinu, odnosno da je dao lažne podatke o imovini i prihodima.

Prema navodima iz krivične prijave, Jeličić nije prijavio više nepokretnosti u Brusu – zemljište površine od 3.781 kvadratni metar, pomoćne objekte površine od 35 i 84 kvadrata, stambeno – poslovnu zgradu od 521 kvadrat, kao i objekte trgovine površine od 30 kvadrata u osnovi. Takođe, u istom dokumentu se navodi da Jeličić nije prijavio dvosoban stan u Beogradu od 52 kvadrata, pet terenskih vozila i putnički automobil marke “škoda” u vlasništvu njegove supruge.

Kako se dalje navodi, nije prijavio potraživanja na osnovu pozajmice privrednom društvu “Panikop Beograd” od oko 2,4 miliona dinara, a nije preneo ni upravljačka prava u tom preduzeću, u kome je vlasnik 100 odsto udela, direktor i zastupnik.

Prema članu 72 Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina za funkcionere koji ne prijave imovinu ili daju lažne podatke o imovini. U Zakonu se navodi i da funkcioneru koji zbog tog krivičnog dela bude osuđen na zatvorsku kaznu prestaje vršenje javne funkcije, a zabranjuje mu se i sticanje javne funkcije u roku od 10 godina od pravosnažnosti presude.

Suđenje za polno uznemiravanja i krivična prijava Ministarstva građevinarstva

Inače, Milutinu Jeličiću Jutki sudi su za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja. Protiv njega je čak sedam žena podnelo krivične , ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine radila kao njegova sekretarica.

Zbog velikog pritiska javnosti, Jeličić je 14. marta ove godine podneo ostavku na funkciju predsednika Opštine Brus, a ona je konstatovana na sednici lokalnog parlamenta 2. aprila.

On je 1. marta izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, ali je ona dostavljena lokalnom parlamentu tek 13 dana kasnije.

Inače, kao razlog za podnošenje ostavke, Milutin Jeličić je u pismu dostavljenom Tanjugu 1. marta naveo da sa te funkcije odlazi jer se “slučaj zbog kojeg mu se sudi koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS”.

Njemu je, međutim, krajem juna vraćen mandat odbornika u Skupštini opštine Brus. Kako je za Insajder izjavio predsednik lokalnog parlamenta Miroslav Panić, zakon predviđa da ukoliko predsednik opštine podnese ostavku ili bude smenjen, ima pravo da se vrati na mesto odbornika.

Vučić je, s druge strane, izjavio da dela koja se pripisuju Jeličiću nije počinio u vreme SNS-a, već, kako je naveo, u vreme kada je bio “dosovac”.

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here