OTKRIVAMO Na ovih 14 lokacija na autoputu 56 kamera će LOVITI BAHATE VOZAČE (MAPA)

0
698

Vozače će na autoputu Beograd-Niš na proleće snimati 56 kamera na 14 lokacija u oba smera, i to na deonicama od svega šest do 32 kilometra, što znači da će saobraćajna policija moći još detaljnije da beleži i kažnjava prekoračenja dozvoljene prosečne brzine od 130 kilometara na sat.

Dakle, pored već postojećeg video-nadzora na naplatnim rampama na koridoru 10, “Putevi Srbije” će uskoro raspisati konkurs za pilot-projekat nadogradnje postojećeg naplatnog sistema na autoputu Beograd–Niš, koji predviđa, između ostalog, postavljanje kamera i na deonicama duž kojih nema odmarališta i benzinskih pumpi. Prema tome, vozači koji u proseku voze brže od dozvoljenih 130 na sat neće moći nikako da izbegnu kaznu osim ako ne prave pauze u zaustavnoj traci.

Rukovodilac ovog projekta Darko Savić iz “Puteva Srbije” otkrio je za “Blic” na kojim će sve lokacijama biti postavljen video-nadzor.

– Imaćemo ukupno 56 kamera na 14 takozvanih portala ili nosača u oba smera. Na svakom portalu imaćemo po dve kamere koje će snimati saobraćaj u sve tri trake. Recimo, u smeru Beograd-Niš kamere će biti ispred naplatne stanice Beograd u Vrčinu, zatim nakon 10 kilometara ispred naplatne stanice Mali Požarevac, pa posle sedam kilometara ispred Umčara i tako na još 11 lokacija. Zanimljivo je da između Umčara i Vodnja vozači nemaju nijedno odmaralište niti benzinsku pumpu, jedino mogu da stanu u zaustavnu traku. Slično je između Batočine i Jagodine gde ne postoji odmaralište, iako je razmak prilično dugačak, čak 22 kilometra – naglašava Darko Savić, i dodaje da očekuje da ugovor bude potpisan do kraja godine, a ceo sistem adaptiran na proleće.

Kako kaže, “Putevi Srbije” ne rade niti će raditi merenje prosečne brzine.

– Naš sistem ima mogućnost da izvrši proračun prosečne brzine kretanja svakog vozila na deonicama između tih 14 portala. Da li će se to koristiti u svrhu naplate kazne, to će odlučivati nadležni organi, odnosno policija. Mi njima naš sistem stavljamo na uslugu. Imamo sertifikovano vreme i sertifikovane trase, što znači da predmeti neće biti oborivi na sudu. Premerene su tačne deonice i od nas će MUP dobiti podatak o prosečnoj brzini kretanja svakog vozila. Da li će oni koristiti te podatke i procesuirati ih, to je na njima – objašnjava Savić. On podvlači da će kamere sa stoprocentnom preciznošću beležiti registarske oznake svih vozila koja se kreću brzinom do 250 kilometara na sat.

Takođe naglašava da kamere koje budu postavljene neće meriti trenutnu brzinu vozila.

– To su kamere koje detektuju prolazak vozila pri čemu su povezane sa centralnim softverom sistema za naplatu putarine i sa softverom za merenje vremena u Srbiji koji je sertifikovan u Zavodu za mere. Kamera koja meri trenutnu brzinu vozila nije kamera, već radar. To ima policija i ona to radi sa presretačima. Naše mišljenje je da je sistem dobar i da je pravno održiv – podvlači Savić.

Cilj “Puteva Srbije” je, kako kaže, povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju.

– Želimo da imamo što više korisnika na “Koridoru”, da nam putevi budu bezbedni jer mi tako ostvarujemo prihod. Mnogo stranaca smo uspeli da privučemo. Vratili smo ih kod nas iz Rumunije i Bugarske. Od početka godine broj vozila je povećan za 10 odsto, a s ponosom ističemo da imamo 280.000 aktivnih korisnika elektronske naplate putarine. To znači da svako treće vozilo koristi TAG uređaj, ali i čak više od dve trećine ili 70 odsto kamionskog saobraćaja. Na taj način se stvara višestruka korist “Putevima Srbije” – ističe Savić.

Kazna za svaku deonicu posebno!

Kada bude postavljeno 14 kamera duž autoputa Beograd-Niš, postojaće opasnost da vozači koji na različitim deonicama prekorače dozvoljenu srednju brzinu budu sankcionisani sa više kazni.

– Recimo, ako vozač koji ide od Beograda do Niša prvo prekorači srednju brzinu na deonici od Smedereva do Velike Plane, a onda i od Jagodine do Paraćina, to znači da je napravio dva prekršaja i dobiće na kućnu adresu dve kazne. To je isto kao kad prođe prilikom jedne vožnje na dva crvena svetla – objašnjavaju u saobraćajnoj policiji i dodaju da mesečno prosečnu brzinu prekorači oko 30.000 vozača, od kojih između 7.000 i 8.000 sa domaćim tablicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here