PAD REJTINGA SNS: Faktor Plus prvi put posle 5 godina objavio da Vučić GUBI PODRŠKU GLASAČA! (FOTO)

0
342

Kada bi parlamentarni izbori bili održani u nedelju, čak šest stranaka ili koalicija prešlo bi cenzus, pokazuje poslednje istraživanje agencije Faktor plus.


Srpska napredna stranka, uprkos neznatnom padu rejtinga, i dalje bi imala natpolovičnu većinu, Savez za Srbiju osvojio bi 10,6 odsto glasova, a Socijalistička partija Srbije 9,7 odsto. Zanimljivo je da Srpska radikalna stranka stoji bolje u odnosu na prethodni mesec za čak dva i po procenta i trenutno je na 5,8.

Majsko istraživanje ove agencije pokazalo je da SNS ima podršku 55% ispitanika, što pokazuje da je politika Aleksandra Vučića za samo par nedelja doživela sunovrat od 4%.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže za „Blic“ da mu je prvi utisak pad naprednjaka.

– Moguće da je otvoren i emotivni govor o Kosovu Aleksandra Vučića u Skupštini koštao nekoliko procenata glasova. Iskrenost se zasad ovako odrazila na ispitanike, što ne znači da tih nekoliko procenata ne može da se vrati – kaže Pejić.

Znatan skok rejtinga Šešeljevih radikala Pejić objašnjava upravo aktualizovanjem teme Kosova.

– Sve što se dešava oko Kosova budi nacionalne porive i očigledno je da su radikali zbog toga najbolje prošli. Takođe, taj njihov nastup u Skupštini i celokupna atmosfera učinili su da im se stari glasači vrate – ističe on.

Kada je reč o Savezu za Srbiju, on je na 10,6 odsto i nema promena u odnosu na prethodni mesec. Pejić kaže da se SzS stabilizovao kao najozbiljnija opozicija i kao alternativa.

Ni Pokret slobodnih građana ne beleži promene u rejtingu, pa su sada na 5,1 odsto.

– Stabilizovali su se oko cenzusa, znali smo da su limitirani u vremenu i broju ljudi koji bi podržali politiku inata. Ulazak u Skupštinu bio bi veoma koristan za tu opciju – objašnjava Pejić.

SPAS Aleksandra Šapića i DSS Miloša Jovanovića koji su se prošlog meseca prvi put našli kao koalicija u istraživanju stoje slično i imaju 6,7 odsto podrške.

– Za ovih mesec dana dosta se pričalo i pisalo o ovoj koaliciji, postali su prepoznatljivi, pa smo odlučili ponovo da ih stavimo zajedno u istraživanje. Ima najava da bi mogli da im se pridruže Milan Stamatović i još neka desno orijentisana udruženja i savezi, a sigurno je da bi u tom slučaju i dalje rasli – navodi Pejić, i ocenjuje da je svakako reč o savezu s perspektivom.

Da se izbori održavaju ovog vikenda, na njih bi, istraživanje kaže, izašlo 47 odsto građana, 33 odsto ne bi, dok 20 odsto ne zna ili nema stav.

Deo istraživanja odnosio se i na to u kojoj bi zemlji građani najradije živeli kada bi, pored Srbije mogli da izaberu i SFRJ u starim granicama ili neku novu Jugoslaviju u novim granicama. Većina, čak 64 odsto, odgovorilo je da bi ostalo da živi u Srbiji, dok 21 odsto smatra da je SFRJ najbolja opcija, a 15 odsto njih je glasalo za treći izbor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here