Paketi kokaina s likom Gavrila Principa – Srbi u svetskom narko biznisu

0
301

Poslednja velika zaplena kokaina još jednom je pokazala da je u centru narko biznisa balkanska mafija – koja vrši najveću distribuciju iz Južne Amerike u Evropu. Poslednjih godina srpski državljani ističu se kao predvodnici najvećih narko pošiljki.

Čija etiketa, njegova je roba – sudeći po paketima kokaina sa likom Gavrila Principa, droga vredna 50 miliona evra koja je iz Meksika krenula ka Evropi i koju je španska policija presrela u Atlantskom okeanu, pripadala je Srbima.

Trojica njih, među kojima su otac i sin iz Šida i pomorski kapetan iz Erdevika, su uhapšeni, za još jednim srpskim državljaninom se traga.

Direktor srpske policije kaže da je akcija trajala mesecima.

“Oni su više puta putovali za Latinsku Ameriku, da bi nabavili jedrilicu, u Meksiku je ona prerađena za tovar, kad smo imali sve podatke, javili smo španskoj policiji koja ih je presretnula na otvorenom moru”, kazao je direktor policije Vladimir Rečić.

Novinar Stevan Dojčinović, koji piše o organizovanom kriminalu i te veze prati od Latinske Amerike, preko Balkana do Zapadne Evrope, kaže da se srpskim narkodilerima ne bavi samo ovdašnja policija.

“Širom Južne Amerike, u bilo kojoj zemlji da sam bio i kad sam pričao sa njihovim šefovima policije, svi oni znaju za Srbe”, kaže Dojčinović.

Znaju za Srbe, ali znaju i za njihov izraz “da komšiji crkne krava”. Velike zaplene dešavaju se obično posle dojava policiji.

“Nije da neko drugi sa strane pokušava da istera Srbe, već jedni druge otkucavaju”, dodaje Dojčinović.

Možda su baš zato, preko okeana retkost srpski klanovi, već je u većini slučajeva reč o balkanskim grupama.

“U kriminalnom svetu ne postoji nacionalizam, još za vreme rata devedesetih, Arkan je prodavao metke drugoj strani. U Peruu mi je šef policije rekao da imaju kuće gde svi zajedno žive, ima recimo kuća Hrvata, tu svi zajedno srpski, hrvatski kriminalci u nekoj zgradi, imaju stanove”, navodi Dojčinović.

Osim Perua, najveći proizvođači kokaina u svetu su Bolivija i Kolumbija. Odatle počinje krijumčarenje prema glavnim potrošačima u Severnoj Americi i Zapadnoj i Centralnoj Evropi.

Tri glavna pomorska puta kokaina ka Evropi su:

– centralni (iz Južne Amerike preko Zelenortskih ostrva ili Kanarskih ostrva ka Evropi),

– severni (koji ide preko Kariba i Azorskih ostrva ka Portugaliji i Španiji), i

– afrički (iz Južne Amerike ka Zapadnoj Africi, a odatle uglavnom ka Španiji i Portugaliji).

Španija je glavna država za ulazak kokaina u Evropu, a žarišne tačke postale su Holandija, Belgija i Francuska. U poslednje vreme kokain se sve češće na zapadnoevropsko područje prebacuje i preko luka na Crnom i Jadranskom moru.

Crna Gora postala je širom sveta poznata, ali ne zbog luka na Jadranu, već zbog svojih mornara. Početkom leta, u istorijskoj zapleni, kada je na brodu u Filadelfiji zaplenjeno 18 tona kokaina, uhapšena su petorica crnogorskih moreplovaca.

“U slučaju Šarić, on je sam kupio brodove, pa je onda krimi grupa kontrolisala brod koji je švercovao, sada koriste tu veliku mrežu crnogorskih mornara koji rade na puno brodova”, kaže Stevan Dojčinović.

Prema medijskim natpisima, velike brodske kompanije, poslednjih dana počele su da, zbog lošeg imidža koji ih prati, otpuštaju crnogorske pomorce. Loša reputacija širi se regionom. Srbija se u javnosti često spominje kao mesto za rešavanje problema nastalih među narkodilerima u svetu.

“Kad treba da se obračunaju, onda dođu ovde da se poubijaju, zato što misle da ovde to neće da im pravi šire probleme, zato što je policija neefikasna, dosta tih ubistava nije rešeno”, navodi Dojčinović.

Međutim, Srbi sumnjivih zanimanja u domovinu ne dolaze samo zbog krvoprolića. Obično, novac od droge peru kupovinom nekretnina ili firmi. Neretko prave i bombastična slavlja.

Tako je u avgustu, izvesni Dragan Ilić, iz Brazila, o kom su srpski tabloidi prošle godine pisali da je hapšen zbog krijumčarenja kokaina, ove godine, takođe u tabloidima predstavljen, ali kao trgovac naftom, u društvu estradnih zvezda Cece i Ace Lukasa proslavio rođendan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here