Pandemija koronavirusa: U Srbiji 31 zaražen, stručnjaci kažu – vrh ledenog brega

0
466

U Srbiji je do jutros u 8 časova zabeležen 31 slučaj zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs. Epidemija koronavirusa istovremeno je dovela do niza oštrih mera kojima evropske vlade nastoje da suzbiju pandemiju koja preti Evropi. Nekoliko zemalja je proglasilo vanredno stanja, a sve više vlada se odlučuje na zatvaranje škola, vrtića, univerziteta i ugostiteljskih objekata.

U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovan ukupno 31 potvrđen slučaj zaraze koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu Covid19.rs.

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je za N1 da je taj broj samo “vrh ledenog brega, kao i da je sigurno da ima mnogo više zaraženih”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da Srbija trenutno raspolaže sa 1.008 respiratora, a da će za 25 dana biti nabavljeno još 500 respiratora jer smo, kako je naveo, “tražili da se pripremimo i za najgori mogući scenario”. Najavio i da će plate svim zdravstvenim radnicima biti povećane za 10 odsto od 1. aprila.

Bugarski premijer Bojko Borisov zatražio je uvođenje vanrednih mera nakon što je u jednom danu broj obolelih u toj zemlji skočio sa sedam na 23. Borisov je zatražio zatvaranje škola, dečjih vrtića i fakuteta.

Belgijska premijerka Sofi Vilme zatvorila je škole, kafiće, restorane i diskoteke do 3. aprila, a u Portugalu će sve škole biti zatvorene od ponedeljka. Takođe, kruzerima neće biti dopušteno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugalu, a zatvaraju se i noćni klubovi. U Portugalu je trenutno 78 obolelih.

Objavljeno je i da trener Arsenala Mikel Arteta ima koronavirus.

U SAD se zatvara Diznilend u Kaliforniji, 30 kilometara od Los Anđelesa, koji je lani privukao 30 miliona posetilaca i kojeg Amerikanci zovu “najsrećnijim mestom na svetu”.

Radovanović: Sigurno ima mnogo više zaraženih, građani da izbegavaju kontakt

Zoran radovanović
Izvor: N1

Epidemiolog Zoran Radovanović, gostujući u Novom danu, izjavio je da je trenutni broj obolelih od koronavirusa u našoj zemlji od 31 samo “vrh ledenog brega, kao i da je sigurno da ima mnogo više zaraženih”.

On savetuje da građani treba da izbegavaju fizički kontakt, kao i javna okupljanja.

Kao najbolji lek protiv širenja ove bolesti, on izdvaja odlučne mere države koje moraju da se poštuju i sprovedu, jer se na taj način sprečava širenje bolesti kao što je bio slučaj u Italiji.

RTS: Raspuštena jutarnja smena u čačanskoj gimnaziji

Nekoliko učenika čačanske gimnazije bilo je na proslavi rođendana gde se zatekla i osoba iz inostranstva koja je obolela od koronavirusa. Direktor preventivno odlučio da raspusti smenu i obavestio Ministarstvo prosvete, saznaje RTS.

Zbog sumnje da je jedan učenik zaražen koronavirusom direktor čačanske gimnazije rapustio je jutarnju smenu u toj školi, javlja RTS.

Troje novoobolelih na bolničkom lečenju, bez komplikacija

Od sedam novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusa u Srbiji, četvoro je u kućnoj izolaciji zbog blaže kliničke slike, a troje je zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilno su.

Samo pet novih slučajeva koronavirusa u Vuhanu

vuhan red naminrice
Izvor: REUTERS/Stringer

Grad Vuhan, izvorište zaraze koronavirusa, drugi dan zaredom beleži jednocifreni broj novoobolelih jer je prijavljeno svega pet novih slučajeva, objavila je kineska vlada.

U ostatku pokrajine Hubei, izuzev Vuhana, nije bilo novih slučajeva zaraze i to osmi dan zaredom, a u celoj Kini je u četvrtak zabeleženo osam slučajeva, sedam manje nego u sredu.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here