Patrijarh u razgovoru sa Vučićem: SPC će poštovati mere Vlade

0
265

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon telefonskog razgovora sa patrijarhom Irinejem, istakao je da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, ali da zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva struke, nije u mogućnosti da ukine zabranu kretanja.

Kako se navodi u zajedničkom zaopštenju, Vučić je, naveo da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Cinod brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh. ali da ipak zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa.

„Njegova svetost patrijarh Irinej je primetio da su nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države. SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji“, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Vučić je, kako se dodaje, izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti. Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći,uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici.

„Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom – Hristos vaskrse“, poručeno je u saopštenju.

Da podsetimo, posle poverenice za ravnopravnost Brankice Janković i članova vladinog Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona juče se i Srpska akademija nauka (SANU) izjasnila protiv predloga Svetog arhijerejskog sinoda SPC da se na Vaskrs u nedelju 19. aprila dozvoli vernicima da prisustvuju liturgiji tako što bi im se omogućila sloboda kretanja od pet do deset časova.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je iznenađen i razočaran što Srpska pravoslavna crkva ne shvata da se vodi borba za svaki život.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poručio je juče u Uskršnjoj poslanici da je neophodno podržati napore nadležnih na zaštiti od korana virusa, ali i moliti se Bogu i redovno i aktivno učestvovati u liturgiji.

Nakon jučerašnje objave da se povlači Kon je na konferenciji za medije da je nakon telefonskog razgovora sa predsednikom Srbije bio i na sastanku sa predsednikom i premijerkom i da ima profesionalnu obavezu da nastavi sa radom u kriznom štabu.

Zaravnanje krive epidemije korona virusa traje u šestoj nedelji epidemije, nema naznaka da se smanjuje, što produžava agoniju, ocenio je juče epidemiolog Predrag Kon, član državnog Kriznog štaba.

Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here