PLAĆAĆEMO DA NAS STRANCI POSETE Turističke agencije za Rusa dobijaju 30 evra, a za Kineza i Amerikanca do 50 evra

0
342

Vlada Srbije donela je odluku o dodeli subvencija turističkim agencijama – dolazak svakog turiste iz Rusije plaća do 30 evra, a za Kineza i Amerikanca do 50 evra.

Da bi povećala broj stranaca u Srbiji, država je donela odluku da pomogne agencijama koje dovode turiste iz inostranstva, smeštaju ih u kategorisane ugostiteljske objekte i organizujući im posete muzejima, utakmicama i drugim manifestacijama. Kako se navodi u odluci, za organizovano turističko putovanje po jednom strancu agencije mogu dobiti 15 evra za tri do četiri noćenja, odnosno 20 evra za pet i više noćenja. Ovaj iznos je veći u slučaju da turisti dolaze iz određenih zemalja a kojima su dolazni i polazni aerodromi u Beogradu i Nišu.

Praktično to znači da će agencije koje pod ovim uslovima dovedu grupu iz Rusije i Turske po svakom turisti dobiti 30 evra za pet i više noćenja, odnosno 50 evra za turiste iz Kine, Indije, Južne Koreje, Japana i SAD. Za tri do četiri noćenja subvencija je 20 evra za turiste iz Rusije i Turske, odnosno 30 evra za ostale pobrojane zemlje.

Jedan od niza uslova za dobijanje subvencije jeste da agencija u zemlju organizovano dovede najmanje 15 stranih turista sa boravkom od minimum tri dana. Obavezno je i pružanje još najmanje dve turističke usluge, poput organizovanja odlaska u različite posete. Godišnje Srbiju poseti oko tri miliona turista. Mereno brojem noćenja, najviše borave u banjama (preko dva miliona noćenja), zatim na planinama i u Beogradu, koji je 2018. imao 1,14 miliona turista.

Kinezi troše 150 evra dnevno u Srbiji

– U Srbiju dolazi sve više stranaca, a nama su posebno važni Kinezi. Oni mnogo vole da putuju i poznati su po tome da troše puno novca. Turistima iz Kine su interesantni naša istorija i tradicija, a poznato je da je reč o turistima koji u inostranstvu u proseku troše oko 400 evra dnevno, a u Srbiji oko 150 evra. Kina je, inače, najveće svetsko tržište za inostrani turizam – 129 miliona Kineza koji turistički putuju u inostranstvo čini jednu petinu ukupnog broja turista u svetu – kaže naš sagovornik iz Vlade.

Izvor: blic.rs Foto: Uroš Arsić – Ras Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here