Počela sednica Skupštine o Kosovu – rasprava će trajati 10 časova

0
451

Posebna sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je rasprava o Kosovu počela je danas izlaganjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Sa galerije sednicu posmatraju privredno-politički predstavnici Srba sa Kosova i predstavnici diplomatskog kora.

Poslanici su predsednika Srbije dočekali gromoglasnim aplauzom, a dug aplauz je usledio i kada je stao za govornici i počeo predstavljanje izveštaja.

On je naveo da mu je kao predsedniku posao da ljudima saopšti istinu o svim bitnim stvarima, pa i o Kosovu, ali da to ne znači da se neće boriti za srpski narod koji tamo živi. 

“Istinu. Ponekad gorku, ponekad neprijatnu i ma kakva bila, ali istinu. Ali nemojte ni za trenutak da pomislite da neću da se borim za naš narod na Kosovu i Metohiji. I to više od onih koji istinu znaju ali je prećutkuju. I koji bi da za Kosovo ratuju tudja a ne njihova deca”, rekao je Vučić na sednici Skupštine Srbije. 

On je zahvalio svima koji su došli na sednicu jer žele da razgovaraju odgovorno o ozbiljnom i teškom problemu, i to ne samo problemu za Srbe na Kosovu već i za sve gradjane Srbije i celinu srpskog naroda. 

Predsednik Aleksandar Vučić na posebnoj sednici o Kosovu / Foto: Srđan Ilić
Predsednik Aleksandar Vučić na posebnoj sednici o Kosovu / Foto: Srđan Ilić

Vučić je dodao da svi treba da se pitaju da li Srbija može da računa na medjunarodnu pravdu po pitanju Kosova, kada je upravo protivpravno bombardovana zbog Kosova 1999. godine, kao i da li ima pravo da pravi neprijateljstvo sa onima od kojih zavisi budućnost Srbije.

Na sednicu nije došao deo opozicije koji i dalje bojkotuje rad parlamenta i koji ističe da je sednica o Kosovu “farsa” aktulene vlasti i “fingiranje dijaloga”, što su kritikovali poslanici vladajuće koalilcije optužujući ih da izbegavaju dijalog.

Iz opozicije navode i da građani od predsednika Srbije neće čuti ništa novo, niti će biti iznet bilo kakav predlog o rešavanju kosovskog pitanja.

Vučića su ispred parlamenta dočekali poslanici Dveri sa razglasom i povicima “izdaja, izdaja”, ali i poslanice Srpske napredne stranke koje su njegov dolazak propratili aplauzom.

Šef Dveri Boško Obradović je negodovao i zato što je dozvoljeno da u parlament uđu predstavnici Srpske liste, a “nije dozvoljeno onim Srbima sa Kosova koji drugačije misle”.

Vladajuća većina ocenila je da je opozicija neodgovorna i da to što nisu došli na sednicu pokazuje da joj nije stalo do Kosova.

Na početku sednice izglasano je da rasprava umesto pet, traje deset časova.

Pošto predsednik Srbije podnese izveštaj, počeće rasprava koja bi mogla da traje i sutra. Po završetku rasprave izveštaj će biti stavljen na glasanje.

Vladina Kancelarije za KiM je Skupštini poslala izveštaj o pregovorima sa EU od 2013. U Skupštinu Srbije je pre nekoliko dana stigao izveštaj Kancelarije Kosova i Metohije, a deo opozicije je ocenilo da je izveštaj “sraman”, da nije podnet plan za budućnosti niti ciljevi delovanja već je samo navedeno šta je Vlada Srbije radila odnosno u šta je ulagala finansijska sredstva, a da je što se tiče pregovora sa Prištinom samo hronološki pobrojano ono što je javnosti već poznato.

Izvor: Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here