Pokrenut postupak za izbor članova REM-a, traži se zamena za Oliveru Zekić

0
102

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje doneo je odluku o obustavljanju postupka za predlaganje kandidata za izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i ponovo doneo odluku da pokrene postupak za predlaganje kandidata za članove Saveta REM. Biraju se članovi Sveta REM-a “tri plus jedan”, a kako je objasni predsednik Odbora Mirko Krlić, “plus jedan” znači zamenu za Oliveru Zekić kojoj mandat ističe za šest meseci.

Članove Saveta REM čiji postupak izbora je u toku, njih troje, predlažu nadležni skupštinski odbor, udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora u Srbiji, kao i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Predsednik Odbora Mirko Krlić je podsetio da je Odbor 10. januara 2017. godine doneo odluku o pokretanju postupka za izbor Saveta REM, kratko iznoseći šta se od tada dogodilo u tom postupku, poput izbora novih saveta nacionalnih manjina i promena unutar poslaničkih grupa u parlamentu.

Za obustavu postupka glasalo je devet članova odbora, dok dva člana nisu glasala.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da se ovaj postupak mogao očekivati posle sastanka međupartijskog dijaloga, pod okriljem Evropskog parlamenta i da je dogovor da će se birati članovi Saveta REM “tri plus jedan”.

Macura je pitala šta je to “plus jedan” i navela da nijednom od ostaloh članova ne ističe uskoro mandat, pa joj nije jasno o čemu se radi.

Krlić je rekao da “tri plus jedan” znači da sledeće godine u julu ističe mandat Oliveri Zekić, pa je potrebno šest meseci ranije pokrenuti postupak.

Macura je kazala da pošto Zekić uglavnom izlazi sa izjavama o stanju u medijima, da je u tome pristrasna, pa bi trebalo bi da se razmotri u toku ovog saziva da se nađe i njena zamena.

“Nije na odboru da ocenjuje rad nezavisnog regulatornog tela”, dodao je Krlić.

Za pokretanje novog postupka izbora Saveta REM glasalo je 10 članova, a jedan je bio uzdržan, rekao je Krlić i najavio da će narednih dana biti objavljen poziv za izbor članova Saveta REM.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here