Pokrenuta peticija za ukidanje rijalitija

0
374

Nakon niza tekstova i apela stručnjaka, od epidemiologa, preko psihijatra do pravnika, da se zabrani rijaliti program u vreme vanrednog stanja, Tim “Kreni promeni”, Srbija u pokretu i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, pokrenuli su peticiju za zabranu rijaliti programa.

“Peticiju su pokrenuli timovi, koji su učestvovali u sakupljanju potpisa inicijative, koja je sada zvanično predlog zakona”, kaže za naš portal jedan od inicijatora ideje o pokretanju peticije za zabranu rijaliti programa, Savo Manojlović, pravnik i predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, te otkriva kako je tekao taj proces:

“Prošlog leta imali smo skupljanje potpisa. Oko 200 volontera učestvovalo je u tom projektu, koji je rađen s 0 dinara, i za sedam dana, kako Ustav i nalaže, prikupljeno je više od 30.000 potpisa, tačnije 42.852. Preko 30.000 je ustavni osnov da građani predlože zakon. Mi smo to predložili, vršili smo pritisak, Ministarstvo je obradilo te potpise, verifikovano je 36.000 potpisa, i mi sada imamo zvaničan predlog zakona, gde se traži ograničavanje rijaliti programa”.

Uvođenje vanrednog stanja usporilo je usvajanje ovog predloga zakona, ali je, kako Manojlović dalje navodi, nametnulo ideju o peticiji za zabranu rijaliti programa zbog toga što postojanje rijalitija u sadašnjim okolnostima predstavlja direktno kršenje zakona.

Zbog toga u peticiji predlažu dve stvari:

1. Zabranu snimanja rijaliti programa, kako bi se omogućila primena postojećih važećih propisa

2. Obavezu da televizije sa nacionalnom frekvencijom dnevno u periodu od 8 do 22 sata emituju minimum jedan sat naučno-obrazovnog programa, jedan sat kulturno-umetničkog programa, jedan sat dokumentarnog programa, pola sata programa za decu, pola sata programa za maloletnike.

Ukoliko želite da potpišete peticiju za zabranu rijaliti programa možete to učitniti OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here