POKS: Tražićemo zabranu da se ljudi na popisu izjašnjavaju kao Vojvođani -Mogu se opredeliti samo za nacije koje država priznaje

0
171

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) najavio je danas da će podneti amandmane na Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji predviđaju da se građani mogu opredeliti samo za nacije koje država priznaje, a ne „kao do sada, kako ko hoće“.

„Ako je Srbija ozbiljna država koja vodi računa o srpskom nacionalnom interesu, onda neće dopustiti da se u popisu evidentira nacionalna pripadnost Vojvođanin, kao što je to moglo u prethodnim popisima. Prihvatanje vojvodjanske nacije kao opcije u popisu, čak i kao kategorija regionalne pripadnosti, uvod je u probleme koje imamo u Crnoj Gori danas, jer su komunisti od 1981. godine na popisu uveli kategoriju nacionalnosti ‘Crnogorac’“, navodi POKS u saopštenju.

POKS je naveo da u Vojvodini žive razne nacionalne zajednice zbog čega ne treba dopustiti da se u severnoj srpskoj pokrajini od srpske stvara nova vojvodjanska nacija, koji će nakon toga tražiti svoju državu i vojvodjansku pravoslavnu crkvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here