Poljoprivrednik: Mislim da 90 odsto gazdinstava neće dobiti pomoć

0
271

Poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela Zoran Sefkerinac izjavio je u Novom danu da je “Vlada preko Ministarstva finansija najavila 30.000 dinara pomoći za sva gazdinstva koja su u sistemu PDV”, ali dodao da je tih gazdinstava malo. “Možemo da apliciramo za kredite koji su za likvidnost, maksimum tri miliona dinara, što ne znači da će svi dobiti tri miliona dinara, sa jedan odsto kamate, to je neka najbolja pomoć, međutim, ja mislim da 90 odsto gazdinstava neće dobiti pomoć”, kaže on.

Prema njegovim rečima, u početku je bilo nejasno do koliko sati poljoprivrednici mogu da rade.

“Da li do 17h, da li do 20h, da li sva 24h… Međutim, Ministarstvo poljoprivrede je posle neke dve nedelje izašlo u javnost, što je trebalo odmah da uradi, da kaže da poljoprivredna gazdinstva mogu do 20h da rade. Realno, od 5h do 20h je dovoljno za gazdinstva, međutim, za firme nije bilo dovoljno, tako da su morali da se prijavljuju za dozvolu za kretanje”, kaže on.

Kako je rekao, “Vlada je preko Ministarstva finansija najavila 30.000 dinara pomoći za sva gazdinstva koja su u sistemu PDV”.

“Međutim, tih gazdinstava je malo. Što se tiče povrtara, oni će dobiti svi, ali maksimum 90.000 po jednom gazdinstvu, što znači da oni po kvadratnom metru dobijaju 25.000, to je pomoć iz Ministarstva poljoprivrede, a iz Ministarstva finansija će samo oni u sistemu PDV, tako da je to mali broj ljudi”, objašnjava.

Kako je rekao, i njegovo i gazdinstvo njegovog brata su u PDV sistemu, tako da će dobiti tih 30.000 dinara.

“Možemo da apliciramo za kredite koji su za likvidnost, maksimum tri miliona dinara, što ne znači da će svi dobiti tri miliona dinara, sa jedan odsto kamate, to je neka najbolja pomoć, međutim, ja mislim da 90 odsto gazdinstava neće dobiti pomoć”, kaže on.

Prema njegovom mišljenju, pomoć “realno nije dovoljna”, ali, kako kaže, tu su poljoprivredna udurženja koja je trebalo da naprave “neki udar na Ministarstvo poljoprivrede da kažu koliko je dovoljno sredstava za pomoć poljoprivredi”.

“Najveći problem, šta se podvuklo pod sve ovo, pomoć da kažemo, Vlada je zabranila izvoz određenih poljoprivrendih proizvoda na mesec dana, to je veoma bitna stvar da se kaže, da ne dođe do zabrane izvoza, da ne dođe do pada cena na našem tržištu, jer džabe mi sad radimo, ako padne cena”, rekao je.

Kaže da je zabranjen izvoz kukuruza, suncokreta i jestivog ulja.

“Ako ne skine tu zabranu, doći će do pada cena na našem tržištu, što je veoma loše za nas poljoprivrednike”, kaže on, dodajući da izgleda da će “ove godine da bude dosta dobra pšenica”.

Istakao je da su povrtari u nezavidnoj situaciji.

“Čim je krenula blokada, tih dana su ljudi počeli da beru svoje proizvode iz plastenika, staklenika… Njima treba pomoći, mislim da su oni trenutno od svih poljoprivrednika u najviše nezavidnoj situaciji”, kaže on.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here