Pomoć preduzetnicima: Novac i za one koji su na radnju “stavili katanac”

0
436

Državni paket ekonomske pomoći važi i za one preduzetnike koji su u vreme vanrednog stanja morali da obustave rad iz raznoraznih okolnosti.

Od 1. januara do 15. marta registrovano je 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida, saopštila je danas Agencija za privredne registre i navela da i oni mogu da računaju na podršku države.

Program ekonomskih mera, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo finansija, pružiće podršku i ovim preduzetnicima, koji su zbog uvođenja vanrednog stanja prijavili prekid obavljanja delatnosti u APR-u, saopštava Agencija.

Od uvođenja vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa covid-19, kako kažu u APR, naglo je porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti kod preduzetnika kojima je vanredno stanje otežalo ili onemogućilo dalje poslovanje.

To su, precizira se, frizerski i kozmetički saloni, delatnosti konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ostalo obrazovanje (vrtići, boravci za čuvanje dece), proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološka praksa, taksi prevoz, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, trgovine na malo odećom.

“Već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa covid-19 i podršku privredi Srbije, u Agenciji smo počeli da registrujemo manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti”, kaže direktor APR, Milan Lučić.

U saopštenju APR navodi da Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti covid-19 precizira koja lica i pod kojim uslovima mogu koristiti fiskalne pogodnosti i direktna davanja, PDV tretman prometa dobara i usluga bez naknade za zdravstvene svrhe, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći svim punoletnim građanima Srbije iz budžeta.

NIJE (SVE) ZBOG VANREDNOG STANJA

Povećanje broja registrovanih privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika je zabeleženo u Registru privrednih subjekata i pre pojave pandemije korona virusom, ali se pretpostavlja da je to posledica izmena Zakona o porezu na dohodak građana i ‘testa samostalnosti’, jer su preduzetnici registrovani za tzv. računarske delatnosti, u najvećoj meri bili podnosioci prijava privremenog prekida obavljanja delatnosti.

Jedan broj preduzetnika iz ove grupe prijavio je brisanje iz Registra preduzetnika i registrovao se kao privredno društvo, pod istim nazivom i šifrom delatnosti pod kojima je ranije obavljao delatnost preduzetnika, dok se udeo ovih preduzetnika u ukupnom broju registrovanih prekida obavljanja delatnosti smanjio od uvođenja vanrednog stanja.

Tako je od 1. januara do 15. marta registrovano 5.474 prekida obavljanja delatnosti preduzetnika registrovanih za računarske delatnosti, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano svega 580 prekida obavljanja računarskih delatnosti.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here