“Upaljeno je svetlo i izvršioci represivnih mera režima i nosioci vlasti su se razbežali kao miševi. Treba da pratimo šta će dalje da se dešava, da taj čovek ne nestane opet, da ga ne pojede noć”, kazao je u Danu uživo penzionisani general i nekadašnji načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, danas potpredsednik Narodne stranke, povodom određivanja kućnog pritovra radniku Krušika Aleksandru Obradoviću.

Ponoš kaže da je paradoksalno da se bavimo sudbinom radnika Krušika Aleksandra Obradovića, umesto onim što je on objavio.  

Upitan da li bi Obradović bio u kućnom pritovru, umesto u Centralnom zatvoru kao proteklih 20 dana, da javnost nije saznala za ovaj slučaj, Ponoš kaže da “nije gotovo dok nije gotovo” i da smo daleko od toga da možemo da kažemo da se ovaj čovek vratio svojoj porodici.  

 Komentarišući samo hapšenje i pritvaranje radnika koji je medijima dostavljao podatke o poslovanju Krušika sa firmom GIM, koja je u vlasništvu Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Ponoš ističe da način hapšenja ukazuje da je cilj bio da se zastraše ostali radnici.

S druge strane, on ukazuje da je advokat po službenoj dužnosti bila advokatica na početku karijere, a da je naredni advokat skrivao slučaj od javnosti, što su prema njegovom mišljenju indicije da je Obradoviću bilo uskraćeno pravo na odbranu.

“Mislim da se radi o uzbunjivanju. Da li su u formalnom smislu urađene stvari, ostavimo po strani. Na kraju krajeva, nije čovek školovani pravnik da o svakom detalju vodi računa. Nesmnjivo je šta je hteo da uradi. Čovek je stvarno uzbunio javnost za nešto što je bilo na štetu njegove firme, na štetu države Srbije i na štetu drugih firmi koje posluju sa Krušikom”, rekao je Ponoš.

Komentarišući optužbe da je objavljivanjem podataka otkrio poslovnu tajnu, sagovornik N1 kaže da bi otkrivanje poslovne tajne značilo da je otkrio kako se proizvodi municija ili neko drugo oružje iz Krušika i te podatke dao konkurentskoj firmi ili nekoj bandi radi sticanja imovinske koristi.

Ponoš ističe da ministar unutrašnjih poslova ćuti o ovom slučaju jer nema šta da kaže, iako je, prema njegovom mišljenju, na delu sukob interesa.

“Država je privatizovana. Oružje se izvozi na ovakav način zaobilazeći međunarodne sankcije, za privatne interese ljudi koji vladaju ovom zemljom kao da je privatna zemlja. Na režimskim medijima nema vesti ni da je ovaj čovek uhapšen, ni o GIM-u, ni da je sada pušten”, kaže Ponoš.

Kada je u pitanju firma oca ministra policije koja se bavi preprodajom oružja, Ponoš kaže da je na delu “zloupotreba regulative koja uređuje oblast u kojoj se vrte velike pare i prelamaju državni interesi i međunarodna politika”.

Govoreći o namenskoj industriji, gost Dana uživo kaže da se ona suočavala sa nizom problema, ali da postoji tržište kao i renome srpske vojne industrije. On, međutim, ukazuje da kada države poput Saudijske Arabije ili Ujedinjeni Arapski Emirati kupe oružje iz Srbije, a inače ne koriste naoružanje sa istoka, jasno je da to oružje kupuju za ratove u susedstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here