Posle 10 godina, ponovo gužve za nove pasoše, MUP obećava kraće rokove

0
584

Vreme godišnjih odmora se bliži, a redovi za pasoše su sve duži. Glavni razlog je to što u ovom periodu ističe desetogodišnje važenje dokumenata velikom broju građana, koji su 2009. uzeli biometrijske pasoše. U policiji kažu da, kako bi ubrzali proces izdavanja dokumenta, više nije potrebno unapred zakazati da bi se predao zahtev za putne isprave.

Čekanje na termin za izdavanje pasoša postala je uobičajena praksa poslednjih meseci. Duge redove ispred šaltera, zamenili su elektronski redovi, na sajtu eUprave teško je naći termin bez oznake zauzeto.

Pokušaj da elektronskim putem, oni koji žive u Beogradu zakažu izdavanje pasoša, pokazuje da nedeljama unapred nema slobodnih termina. Naime, trenutno raspoloživi termini odgovaraju samo onima koji odmor planiraju u avgustu, s obzirom na to da su prvi slobodni, u drugoj polovini jula.

Ista situacija je u gotovo svim policijskim stanicama u prestonici.

“Zakazala sam pre, pa sigurno jedno mesec i po dana”

“Napravila sam nalog i sve je zauzeto bilo i rekli su mi samo u Bežanijskog ili Surčinu da ne mora da se zakazuje, nego može da se čeka”.

Pošto je situacija postala alarmantna, poslednja odluka Ministarstva unutrašnjih poslova je da se zahtevi za pasoše primaju na bilo kom šalteru policije i to bez zakazivanja.

“Nijedan građanin koji nema zakazan termin i koji je lično došao na šaltere policijskih uprava i stanica da preda zahtev za izdavanje pasoša nije vraćen, niti će biti vraćen, odnosno svima će zahtevi biti primljeni istoga dana kada dođu u policijsku stanicu. Rokovi u kojima građani mogu podići nove pasoše mnogo su kraći od zakonskih rokova i građani u Beogradu novi pasoš mogu podići, u proseku, u roku od 7 dana”, kazala je Lidija Joksović iz MUP-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here