Poslednji pokušaji silovanja devojčica signal za uzbunu

0
270

Poslednjih dana svedoci smo nekoliko pokušaja silovanja maloletnih devojčica i to od strane maloletnih mladića, i to je nešto što me kao majku i ženu duboko potresa i navodi na zaključak da sa mladima moramo mnogo više da radimo kako bismo nasilje sprečili, izjavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da brojna istraživanja pokazuju da mladi ljudi ne prepoznaju sve oblike nasilja, te da postoji razlika kako mladići i devojke vide i doživljavaju nasilje.

“Ako svaki četvrti mladić veruje da jedan šamar nije nasilje, a svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka koja nosi kratku suknju i usku majicu ‘sama kriva’ ako je neko napadne ili pak podatak da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao deo šale i odrastanja kod četvrtine mladića, onda je to ozbiljan signal da sa mladim ljudima mora više da se radi”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade dodala je da u svetlu poslednjih dešavanja kada su dve devojčice umalo silovane od strane maloletnih momaka, rodna ravnopravnost mora da se uvede kao tema u vrtiće i škole i da se sa dečacima i devojčicama o tome više govori.

“Ako želimo da živimo u razvijenom društvu, oslobođenom od nasilja, moramo više da radimo sa najmlađima. Da ih naučimo da prepoznaju šta je sve nasilje, a da su uvrede, vulgarni komentari, seksualno uznemiravanje, pošalice i šamari neprihvatljivo ponašanje. Da nauče da više poštuju jedni druge i brinu jedni o drugima”, rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade pozvala je sve nadležne institucije da reaguju, ali i građane i građanke Srbije da, kako se navodi, ne okreću glavu pred nasiljem:

“Jer ovako nešto može da se desi svakome – našim ćerkama, sestrama, prijateljicama”, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here