Poverenik: Građani mogu da tuže stranke koje imaju njihove lične podatke

0
249

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, povodom predizborne kampanje koja se sprovodi “od vrata do vrata”, skrenuo je pažnju političkim stranka da podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu ličnih podataka čija je obrada restriktivna.

Poverenik je naglasio da stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno njegova načela koja se tiču zakonite, poštene I transparentne obrade podataka, dodavši da mu se obratio veliki broj građana sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim podacima. 

Poverenik Milan Marinović je uputio građane da svoja prava prema strankama povodom obrade ličnih podataka, pa i pravo na brisanje podataka, mogu ostvariti podnošenjem zahteva tim strankama, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. 

Posle toga mogu podneti pritužbu povereniku, odnosno tužbu sudu, a formulare tih zahteva građani mogu pronaći na veb prezentaciji poverenika. 

Poverenik podseća javnost da su kampanje “od vrata do vrata” uobičajeni način političkog delovanja u velikom broju država, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija. 

“Međutim, s obzirom da ista kampanja uvek izaziva uznemirenost građana u našoj zemlji, poverenik već godinama, tokom praktično svakog izbornog procesa, upozorava na poštovanje zaštite ličnih podataka građana, te da je logično i svrsishodno zakonom urediti ovu oblast”, ukazuje Marinović.

AutorFoNet

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here