PRAVDA ZA PAVLA – ŠKOLSKI DRUGARI U PROTESTU

0
230

Đaci Filološke gimnazije u Beogradu okupili su se danas ispred školskog dvorišta i krenuli peške ka Policijskoj upravi za grad Beograd u Bulevaru despota Stefana. Oni traže oslobađanje svog školskog druga Pavla Cvejića, uhapšenog zbog upada u zgradu RTS-a tokom protesta u subotu uveče.

Njega je sud po hitnom postupku osudio na 30 dana zatvora. Protest nosi naziv Pravda za Pavlaa drugari ističu u najavi da je u pitanju dvostruka nepravda i da je Pavla iskoristila i vlast i opozicija. Vlast kao primer drugima, a opozicija kao žrtvenog jarca radi sticanja publiciteta. Protest su podržali i neki profesori.

Na protestu se okupilo stotinak đaka, a oni su, sa pojedinim profesorima, krenuli oko 14:30 časova u protestnu šetnju do zgrade beogradske policije u Bulevaru despota Stefana. Odatle su poručili da imaju 48 sati da oslobode njihovog druga, ili će pozvati đake ostalih škola da im se pridruže u protestu. Novi protest najavili su za dva dana.

Ispred stanice u 29. novembra uzvikivali su “Pravda za Pavla”, “Oslobodite nam druga”.

“Kažu da je Pavlu zbog demokratskog prava na protest uskraćeno pravo na školovanje i zahtevaju da bude pušten na slobodu. Kako su nam rekli, Cvejić je žrtva dvostruke nepravde – vlasti koja ga je osudila zbog učestvovanja na protestu, što je njegovo građansko pravo, a sa druge strane – opozicije koja ga koristi kao sredstvo za postizanje svojih ciljeva. Kažu da će pozvati učenike i drugih škola da im se pridruže.

A, na protest je došlo i nekoliko učenika škole sa transparentima “Dole opozicija” i “30 dana – premalo”.

“Mi želimo da iskažemo protest zbog toga što gubimo časove, jer je jedan đak upao u zgradu javnog servisa”, rekao je jedan od njih.

Dok je drugi izjavio “ne volim ovu opoziciju”, nakon čega su im školski drugari poklonili sendvič. 

Izvor: Beograd uživo, N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here