Prema podacima vazduh u Beogradu veoma zagađen – za premijerku nema mesta panici

0
175

Ubrzo nakon što su objavljeni alarmantni podaci o zagađenosti, predsednica Vlade Ana Brnabić zakazala je hitnu sednicu. Kako je saopšteno, doneta je odluka o formiranju radnog tela koje će u narednom periodu pratiti kvalitet vazduha.

Danima različiti sajtovi koji mere stepen zagađenosti, ukazuju da je vazduh u Srbiji loš. Potvrde o tome, stižu i iz Agencije za zaštitu životne sredine, gde kažu da je u devet gradova izmerena visoka zagađenost.

Iz Ministarstva zdavlja i Instituta zа јаvnо zdrаvljе “Batut”, pak, upozoravaju – zbog zagađenja ne treba paničiti. Uprkost tome, preporučuju da boravak napolju treba ograničiti.

Nakon zabrinjavajućih podataka, predsednica Vlade Ana Brnabić održala je hitan sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija.

“Dogovoren je da će Vlada napraviti jedno radno telo koje će se u narednim danima dodatno baviti ovom temom i koje će na najbolji mogući način koordinirati sve ono što se radi između različitih ministarstava. Dve stvari – prvo nema mesta za paniku. Zagađenje, to je rekla i Agencija za zaštitu životne sredine, nije značajno veće nego što je zimskim mesecima svih prethodnih godina – postoji nešto veće zagađenje zbog vremenskih prilika”, izjavila je Brnabić.

Nakon skoro sedam dana, otkako se u javnosti upozorava na nezdrav vazduh, reagovao je i predsednik Srbije. Na zagađenost, kaže, utiče i to što je porastao standard građana, pa je više automobila. Za premijerku je jutros, pre sastanka koji zakazala, imao i jedno pitanje.

“Prvo sam je pitao je l’ ti živ ministar nadležan za životnu sredinu, ajde da se javi negde, da ljudima kaže nešto, da pita ljude za nešto”, pitao je Vučić.

Baš danas ministar Goran Trivan se i oglasio. Kaže da kvalitet vazduha nije u nadležnosti njegovog ministarstva i odgovornost prebacuje na lokalne samouprave.

“Od 145 opština i gradova u Srbiji, od kojih je Ministarstvo tražilo da se izjasne da li su izradili planove kvaliteta vazduha, a koji su dužni da imaju po Zakonu o zaštiti vazduha, dobili smo odgovor od samo 66 lokalnih samouprava. Od toga je 29 navelo da će ove godine tek početi da meri kvalitet vazduha, 16 tek planira izradu mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a 21 se izjasnila da ne vrši merenje kvaliteta vazduha, niti planira izradu odgovarajućih planova”, saopštio je Trivan.

Beograd po zagađenosti među vodećim prestonicama u Evropi

Dok se ne utvrdi ko je nadležan, zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole rada ministarstva, u nameri da sazna šta su uradili po pitanju zagađenja vazduha. Istu proceduru pokrenuo, je kaže i u šest gradova: Beogradu, Pančevu, Kragujevcu, Nišu, Užicu i Kosjeriću.

“Da li su nešto preduzeli, ako su preduzeli šta, šta se tu odnosi na kratke rokove, šta se odnosi dugoročno i ono što je jako važno, to je sve zbog građana, nije to puka statistika, oni moraju biti informisani, oni moraju biti ti koji će saznati na vreme kako da se ponašaju”, zapitao je Zoran Pašalić.

Prema merenju svetskog sajta “AirVisual”, vazduh širom Srbije je izuzetno lošeg kvaliteta, a Beograd po zagađenosti među vodećim prestonicama u Evropi. Njihovi podaci, međutim, neretko se razlikuju od onih koje ima Gradski zavod za javno zdravlje.

“Mreža za monitoring nije sačinjena tako da bi se vršilo poređenje između gradova na planeti na satnom nivou, jer to na neki način nije smisleno do kraja, posebno uzevši u obzir da se iz sata u sat menja i kvalitet vazduha, negde je noć, negde je dan, na južnoj polulopti je leto kod nas je zima, tako da recimo kada bi se na taj način poredilo, kada bi gledali u junu, gledali bismo bolju sliku Beograda”, rekao je Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Da bi se zagađenost smanjila, konkretne mere bi, prema oceni stučnjaka, trebalo da se preduzmu najpre prema glavnim zagađivačima. Problem predstavljaju i individualana ložišta, kojih u Srbiji ima oko milion.

Protest Inicijative “Ne davimo Beograd”

“Nakon današnje sednice Vlade i resornih službi, koju je povodom zagađenja sazvala premijerka Ana Brnabić, i na kojoj nisu dogovorene nikakve konkretne mere da bi se katastrofalno loš kvalitet vazduha promenio, jasno je da država ne planira da se bavi ovim problemom”, ocenila je Inicijativa Ne davimo Beograd. Zbog toga će, kako navode, održati “Protest za čist vazduh” u petak u 18 časova, ispred Skupštine grada Beograda.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here