Premijerka kad govori o Savezu za Srbiju zaboravlja kako je nastala SNS

0
243

Vlast u Srbiji sve više se približava onoj vrsti evroskeptika koji govore “nama je do evropskih vrednosti, a baš i ne moramo da ulazimo u EU”, ocenio je za N1 novinar lista Danas Božidar Andrejić, komentarišući reakciju premijerke Ane Brnabić na izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU.

Andrejić se u Novom danu TV N1 posebno osvrnuo na deo premijerkine izjave u kojem navodi da “više nije ni bitno” da li će Srbija otvoriti nova poglavlja u pregovorima u članstvu u EU.

“Na simboličnom i javnom nivou se sve više i jače naglašava – nama je do Evrope zbog evropskih vrednosti, a baš i ne moramo da ulazimo u EU, a eno vidite i da se ona raspada i ne zna šta će sa sobom. I tako se ova vlast približva onoj vrsti evroskeptika koji govoro upravo samo ono – nama je do vrednosti, a nećemo u uopšte u Evropu”, ocenio je novinar lista Danas.

Osvrnuo se i na zamerke premijerke da je izveštaj EU pun političkih ocena, te da se u njemu pominje Savez za Srbiju koji je “vanparlamentarni savez koji nije učestvovao na izborima”.

“Činjenica jeste da pristalica novoformiranog saveza ima među poslanicima u Skupštini, i da nam premijerka u ulozi spikera vladajuće stranke (SNS), zaboravlja da je sama ta stranka na isti način formirana. Rekli su ‘nećemo više biti šešeljevci’, i (Tomislav) Nikolić jeformirao novi klub koji je kasnije prerasrao u stranku”, podsetio je Andrejić.

Ocenio je i da je najava pristupanja Srbije Evroazijskoj uniji javno prikazivanje drugih opcija, te da aktuelna vlast od početka uvek drži ta otvorena vrata za drugu stranu.

Govoreći o akciji policije na Kosovu, tokom koje je uhapšeno 19 policajaca, mahom srpske nacionalnosti, navodno zbog kriminala i korupcije, Andrejić je kritikovao odluku Prištine da izda takvo naređenje da se izađe sa oklopnim transponterima kako bi se hapsili “ljudi ili kriminalci”, ali je izrazio i sumnju u tvrdnje predsednika Srbije da Kfor o tome nije obavestio Beograd.

“Ako ti već do 8 prepodne imaš dovoljno informacija kao odgovoran čovek da možeš da narediš punu borbenu i bojevu gotovost, onda imaš dovoljno elemenata za takvu nekakvu odluku. A, ako si to uradio, a nemaš dovoljno informacija, onda je to ono što i jeste u poslednjih nekoliko godina”, istakao je.

Smatra i da Vučić ne odustaje od ideje razgraničenja na Kosovu, pa makar dobio i “jedan kvadrat”. Dodao je i da je u danu kada se odvijala policijska akcija na Kosovu, na RTS-u gledao provladine analitičare koji su se saglasili da bi razgraničenje mogla da bude neka linija dokle bi Vojska Srbije na Kosovu mogla da stigne.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here