U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 344 nova slučaja koronavirusa, dok je od ovog virusa život izgubilo 13 osoba.

U pomenutom periodu je testirano 8.659 osoba, hospitalozovane su još 203 osobe, dok je na respiratorima 170 ljudi, što je za 16 više nego juče.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Srbiji je od početka epidemije koronavirusa zvanično umrlo 405 ljudi, dok je zaraza potvrđena kod 18.639 osoba. Zlatibor Lončar FOTO: PrintscreenZlatibor Lončar FOTO: Printscreen

Lončar je rekao da je situacija izuzetno ozbiljna, i da je kada je, prema podacima iz Beograda za samo jedan dan u kovid ambulantama pregledano 3.225 ljudi. On je dodao da je kapacitet popunjenosti kovid bolnica u Beogradu na maksimumu, odnosno 90 odsto, kao i da će u toku dana u kovid režimu početi da radi Institut za reumatologiju, kao i da je povećan broj mladih pacijenata sa ozbiljnom slikom i težim stanjem, odnosno ljudi od 20, 30 i 40 godina. 

Lončar je dodao da je od kovid 19 obolelo 70 zdravstvenih radnika i da se oni nalaze na bolničkom lečenju, dok je još 500 pozitivno virus na koronu i nalazi se u izolaciji. 

– Svi ovi podaci dovoljno govore sami za sebe, dovoljno govore koliko je ozbiljna situacija – rekao je ministar zdravlja.
Zlatibor Lončar FOTO: PrintscreenZlatibor Lončar FOTO: Printscreen

Lončar je naveo da će u toku dana Institut za reumatologiju početi da radi s dodatnim kapacitetima, preko 100 postelja.

– U toku su vizite u bolnicama, kao i u Areni, pa ćemo videti koliko će danas pacijenata moći da se otpusti, kako bi novi mogli da budu primljeni – rekao je Lončar i podsetio da se pacijenti iz Beograda upućuju u Smederevo, Požarevac, Smederevsku Palanku i druge bolnice, na šta su prinuđeni kako bi svako dobio adekvatnu negu.

Zbog koronavirusa vanredna situacija je proglašena u Vranju, Novom Pazaru, Kragujevcu, Ivanjici, Šapcu, Čačku, Tutinu, Beogradu, Kraljevu, Arilju, Požegi, Užicu, Lučanima, Priboju, Vladičinom Hanu, Bogatiću, Brusu, Čajetini, Kruševcu, Valjevu, Aleksandrovcu i Loznici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here