Priča o srpskoj verziji Romea i Julije od pre 80 godina

0
222

List Pravda na današnji dan pre 80 godina piše o tragediji dvoje mladih ljudi. Zbog roditeljskog neodobravanja da krunišu vezu brakom, Stana i Petar su zajedno izvršili samoubistvo.

Mladi bračni par je krenuo u život pod vrlo teškim okolnostima. Petar je bio sin bogatih roditelja, a Stana sirotica i vanbračno dete.

Zbog toga je Petrov otac bio protivnik njihovog braka.

Međutim, Petar nije poslušao svog oca i venčao se sa Stanom. Tada ga je otac oterao iz kuće i isključio ga iz testamenta.

Usledili su teški dani za ovo dvoje mladih ljudi.

Kako Pravda prenosi, Petar je bio zaposlen, ali zarada nije bila dovoljna za život. Tada su Stana i Petar rešili da okončaju svoje živote.

Pored starog bunara u blizini njihove kuće ostavili su kapute i na njima pismo.

Kada su seljaci našli odeću i pismo, odmah su obavestili vlasti. Iz bunara su izvađeni leševi Petra i Stane vezani kanapom za kamen.

U pismu je pisalo: “Mi smo se voleli i zato zajedno odlazimo u smrt. Za našu smrt nikoga ne krivimo. Naša tela leže na dnu bunara. Petar i Stana.“

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Izvor: Danas, prema projektu koji realizuje u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here