Privedeni svi poslanici DF nakon incidenta u Skupštini Crne Gore, Zakon usvojen

0
157

U Skupštini Crne Gore dogodio se incident, nakon odbijanja amandmana Demokratskog fronta na predloženi Zakon o slobodi veroispovesti. Svi poslanici DF-a su privedeni. Sednica je nakon pauze nastavljena, a glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi veroispovesti.

Sednica koja je prvo nastavljena desetak minuta posle ponoći, prekinuta je pošto se dogodio incident kada su poslanici DF pokušali da prekinu zasedanje. Nakon što su udaljeni iz sale i odvedeni vozilima policije, sednica je nastavljena i Zakon o slobodi veroispovesti usvojen je sa 45 glasova poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanika SDP-a.

Incident je prethodno izbio kada je stolu predsedavajućeg Skupštine prišlo nekoliko poslanika DF-a, pokušavajući da sa njega skinu delove tehnike, nakon čega je intervenisalo obezbeđenje Skupštine. Prema izjavama pojedinih poslanika, bačena je “dimna petarda” ili suzavac. U plenarnu salu ušlo je kasnije i nekoliko osoba sa gas maskama na licu, prenele su Vijesti.

Drugi poslanici su svedočili da je bačena i jedna flaša i da su iščupani mikrofoni.

Svi poslanici DF-a su privedeni. U dve marice sprovedeni su u podgorički Centar bezbednosti, navode Vijesti. Taj list javlja i da su uhapšene 22 osobe – 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

Prethodno su se policija i poslanici DF-a gurali u holu Skupštine.

“Mi smo spremni da se bijemo sa vama, svemu smo naredni, ovo je naš dom, mi smo poslanici, ovo nije vaš dom. Sednica se neće nastaviti dok se obezbeđenje ne obračuna sa DF. Odavde dobrovoljno nećemo izaći,” rekao je Andrija Mandić, jedan od lidera DF, dok su poslanici DF-a bili u sali Skupštine.

 “Mi smo rekli da smo spremni da poginemo za našu crkvu, to večeras demonstriramo”, rekao je on.

Poslanici vladajuće većine i SDP-a zatim su se vratili u skupštinsku salu nakon incidenta.

“Imali smo scene koje ne priliče parlamentu. Država je pokazala da može da bude strpljiva, odgovorna, ali i odlučna. Ne može se tako ponašati u parlamentu Crne Gore”, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

On je rekao da su poslanicima DF izrečene mere udaljenja sa sednice. “Oni ne mogu prisustvovati sednicama narednih 15 dana”, objasnio je Brajović.

Crnogorski premijer Duško Marković osudio je incident koji su izazvali poslanici DF-a, navodeći da je reč o neprimerenom činu. 

Prethodno je odbačeni su amandmani na Zakon o slobodi veroispovesti, koje je u skupštinsku proceduru uvrstio Demokratski front, a koje im je dostavila Mitropolija, nakon višesatne rasprave u Skupštini o tom zakonu. Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a na Predlog zakona.

Više puteva na severu Crne Gore, kao i magistralni put u Zelenici i kružni tok u Budvi, tokom dana i večeri blokirale su grupe građana su u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Više osoba je privedeno.

Kako prenose Vijesti, vladika Joanikije pozvao je okupljene u Podgorici na mostu Blaža Jovanovića da se mirno raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja.

On je pozvao i ljude okupljene u ostalim crnogorskim gradovima da se takođe u miru raziđu, naglašavajući da Mitropolija crnogorsko-primorska nije pozvala nikoga da izađe na ulicu.

Joanikije je najavio i da će biti formirani “mesni odbori za odbranu crkava i manastira i svetinja SPC.”

Okupljeni su potom krenuli ka Hramu, a na čelu i začelju kolone su sveštenici jer su se pribojavali “ubačenih elemenata”. Zahvalili se policiji koja je, kako su naveli, bila korektna.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here