PRODUŽEN RASPUST: Đaci neće nazad u klupe

0
658

Vlada Srbije je na predlog ministra zdravlja zbog epidemije gripa, produžila zimski raspust za osnovce i srednjoškolce iz centralne Srbije za još nedelju dana. Istu odluku potom donela i Vlada Vojvodine

Vlada Srbije donela je preporuku svim jedinicama lokalne samouprave da se raspust u osnovnim i srednjim školama produži i sledeće nedelje, saopšteno je nakon današnje sednice.

Saglasno toj odluci, donetoj po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u vojvođanskim školama, saopštila je potom Vlada AP Vojvodine.

Kako se navodi u saopštenjima vlada, nastave neće biti u periodu od 18. do 24. februara, pa će se đaci i u centralnoj Srbiji i u Vojvodini u školske klupe vratiti u ponedeljak 25. februara.

Vlada Srbije je ovu preporuku donela zbog smanjenja rizika i izloženosti đaka virusu gripa.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je za TV Pink rekao da se na taj korak odlučio na predlog struke, epidemiologa, koji procenjuju da će u narednom periodu biti još više obolelih od gripa, a da je među pacijentima do sada bilo najviše dece.U Užicu i Novom Pazaru isto produžen

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković doneo je odluku o produžetku raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola. Neće raditi pet dana, odnosno od 18. do 22. februara. I u Novom Pazaru doneta je ista odluka.

U vesti o produžetku raspusta na preporuku Vlade Srbije nije bilo informacije šta će biti sa đacima iz Vojvodine, jer oni imaju drugačiji školski kalendar i svoj raspust su završili 14. januara (počeo je 24. decembra) a pretpostavlja se da su jednako ugrožena virusom kao i deca južnije od Save i Dunava.

Prema logici stvari, preporuku Vlade da deca ne bi trebalo da budu u velikim grupama, tj. školama, dok traje vrhunac epidemije mogu korititi i lokalne samouprave u Vojvodini, bez obzira što tamo nije raspust.

Ubrzo je dilemu razrešila pokrajisnka vlada, koja je dodatni “raspust”  proglasila i za svoje đake.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Batut” do sada je od gripa obolelo 104.867 pacijenata, a umrlo je 29 pacijenata čija se smrt može dovesti u vezu sa gripom.

“Velika većina pacijenata koji su umrli imala je udružene bolesti, heronične bolesti – dijabet, povišen pritisak. Zdravstveni sistem je spreman, dovoljni respitratora, dovoljno leka tamiflu”, pojasnio je ministar Lončar.

Lončar pojašnjava da je epidemiološka situacija u skladu s kretanjem oboljenja za ovo doba godine, da se ranijih godina desavalo da od gripa u sezoni umre od 250 do 300 ljudi.

Izvor: Mondo

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here