Protest 1 od 5 miliona: Bez fer uslova, Aleksandar Vučić će sam ići na izbore

0
202

Učesnici protesta “Jedan od pet miliona”, kako su saopštili organizatori, obeležili su danas sedam godina “od kada je preminula” demokratija u Srbiji, jer je toliko Aleksandar Vučić na vlasti “vešto menjajući pozicije”. Protest je završen sa porukom predsedniku Srbije da će sam učestvovati na predstojećim izborima, ukoliko ne omogući fer uslove.

Srdjan Ilić:
Foto: Srdjan Ilić /

Organizatori su istakli da se u Srbiji već sedam godina vrši “nasilje nad istinom i sistemsko urušavanje demokratije i institucija, čija je svrha svedena na minimum” a čemu se moraju suprotstaviti “građani, ujedinjeni istim ciljem – borbom protiv diktature, fašizma i nasilja”.

Na protestu su izložene ilustracije sa porukama da “Srbija za vreme vladavine Aleksandra Vučića propada”. 

Foto: Srđan Ilić

Postavljene su slike rušenja u Hercegovačkoj ulici zbog Beograda na vodi, gostovanja Aleksandra Vučića na RTS-u, fontana na Slaviji, kao i natpisi “medijski mrak”, “radnici na lizing”, “Vučić vlada suprotno Ustavu”. 

Foto: Srđan Ilić

Učesnici protesta Jedan od pet miliona su u Terazijskom tunelu simbolično lepili i plakate sa kako su naveli, lažima Aleksandra Vučića. Mnogi plakati pali su sa zidova tunela koji je vidljivo premazan posebnom bojom. Obezbeđenje protesta tvrdi da su komunalni policajci pokušavali da kažnjavaju učesnike zbog lepljenja plakata. 

Prema navodima obezbđenja protesta, kod tunela je bilo parkirano i nekoliko vozila Gradske čistoće.

Foto: Srđan Ilić

Protestna šetnja nastavljena je Svetogorskom do Takovske ulice i zgrade RTS-a gde su učesnici protesta sa dva jarbola skinuli zastave sa oznakama te medijske kuće i umesto njih okačili transparente na kojima piše “Za slobodne izbore” i “Za slobodne medije”.

Ulaz u RTS prekriven je nalepnicama na kojima je logo te medijske kuće izmenjen, pa umesto “RTS” na njima stoji “SNS”.

Protest je završen ispred zgrade predsedništva u Beogradu porukom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će sam učestvovati na predstojećim izborima, ukoliko ne omogući fer uslove.

Ispred predsedništva doneti su džakovi sa “glasačkim listićima” na kojima se svaka izborna lista zove “Aleksandar Vučić – Budućnost Srbije”.

Organizatori protesta su istakli da će šetnje nastaviti sve dok građani ne vrate sebi “oteta prava, slobodu i državu”.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here