Put Srbije u EU biće određen konkretnim napretkom u dijalogu s Prištinom

1
151

Novi izvestilac Evropskog parlametna za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je da će put Srbije ka Evropskoj uniji (EU) biti određen konkretnim napretkom u unutrašnjim reformama i u dijalogu između Beograda i Prištine, najavljujući da će u naredenih nekoliko nedelja posetiti Srbiju. Komentarišući izjave Aljbina Kurtija, Bilčik je rekao da mu treba dati vremena da prevaziđe retoriku iz predizborne kampanje.

“Funkcionisanje demokratije, vladavine prava i poštovanje fundamentalnih prava i sloboda oduvek su bili i uvek će biti ključne odredinice napretka Srbije ka članstvu u EU”, rekao je Bilčik, za Blic.

“U isto vreme”, kako je naveo, “moramo da vidimo praktičan napredak u dijalogu izmedju Beograda i Prištine”.

“Kad kažem da mora da se odblokira, mislim na novi zamah u razgovorima na najvišem političkom nivou. Evropski parlament je više puta tražio novu fazu u dijalogu i ubrazavanje tempa pregovora”, rekao je Bilčik, govoreći o njegovoj ranijoj izjavi da dijalog Beograda i Prištine mora da se odblokira.

On je rekao da se nada da će “novo političko vođstvo u Prištini moći da doprinese ovom procesu”.

“Kako bismo postigli napredak između Beograda i Prištine, dobra politička volja mora da bude pokazana u oba grada”, rekao je Bilčik, komentarišući izjavu mogućeg novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da neće povući takse osim ako Srbija odustane od kampanje povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

“Hajde da svi damo malo vremena gospodinu Kurtiju da prevaziđe retoriku izborne kampanje na Kosovu”, rekao je Bilčik.

1 KOMENTAR

  1. Uslov svih uslova su bili Mladic i Karadzic.
    Ima li kraja ucenama.
    Svi bi mi voleli u EU, samo je pitanje da li i ona voli nas.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here