Putin neće znati kada Vučić bude bežao iz Srbije

0
186

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš ocenio je, gostujući u “Utisku nedelje” na Novoj S, aktuelna bezbednosna dešavanja u Srbiji kao “urušavanje države” i “cirkus” i ukazao na to da se za snimak za koji se tvrdi da dokazuje rusku špijunažu znalo skoro godinu dana.

Potpredsednik Narodne stranke izjavio je da postoji mnogo dokaza koji ukazuju da su ruskog agenta u Zemunu krajem prošle godine snimile srpske službe, BIA ili VBA, a da je snimak objavio onaj ko ga je snimio i da je doneta politička odluka da se snimak sada objavi.

– To bi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću moglo da zatreba da bi Zapadu rekao da ne može da završi Kosovo jer su mu “stigli do bubrega”, a i da bi pomerio klatno proruskog raspoloženja u svom glasačkom telu, imajući u vidu šta uskoro sprema. Objavljivanje snimka je nanelo štetu rusko-srpskim odnosima – rekao je Ponoš.

On je dodao da je “sledeća glupost” koju je Vučić naveo da je ambasadoru Rusije Aleksandru Bocan-Harčenku postavio samo jedno pitanje, a znao je za to već godinu dana, dok je uveren da predsednik Rusije Vladimir Putin nije znao za taj slučaj, “kao da Putin zna šta mu rade potpukovnici po svetu”. 

– Putin neće znati ni kada Vučić bude bežao iz Srbije jednog dana, a kamoli ovo. Sasvim izvesno da je Vučić uspeo da u jednom danu zabrlja odnose sa Rusijom, Bugarskom, Nemačkom, Austrijom i Hrvatskom. Uspeo je da u jednom danu upropasti karijeru šefa analitike BIA i spustio ga na nivo svog portparola u SNS.

Ponoš je, ipak, ocenio da su stvari koje su sada loše u vojno-bezbednosnom sistemu i ranije postojale u svom “rudimentarnom obliku”, ali su, kako je primetio, sada još lošije i prave se u velikom broju, kao “kineska proizvodnja”. On je ukazao da su neki problemi samo “nastavili da žive”.

– Kada ovako radiš prema državi na čijem si čelu, onda šta možeš da očekuješ jednog dana. Predsednik države na dosta bizaran način pokušava da balansira i izigrava vojnu neutralnost.

Dodajući da je Vučić obrukao srpsku obaveštajno-bezbednosnu zajednicu i od nje napravio predmet sprdnje pred svetom, napravio je cirkus od Saveta za nacionalnu bezbednost, jer je, pošto nema šta da kaže, hteo da napravi pompeznu sliku, pa je doveo i komandanta avijacije i kopnene vojske.

– Šta je mislio, da avijacija prati potpukovnika ruske vojske, koji je u međuvremenu otišao iz Srbije?

Ponoš je objasnio da postoje tri kategorije trgovaca oružjem koji funkcionišu u Srbiji.

– Prva kategorija su oni koji tradicionalno rade za državu, poput SDPR. Druga kategorija, u koju svrstam Slobodana Tešića, jesu oni koji rade za finansiranje vladajuće stranke. Tešić korumpira zvaničnike država u koje izvozi oružje, njegove aktivnosti predstavljaju pretnju za međunarodni mir i stabilnost, pa taj čovek ima pristup najvišim političkim ličnostima u Srbiji i može da utiče na ponašanje u politici Srbije. A postoje i oni kojima je dat deo posla da rade za finansiranje vladajuće porodice, a to je kompanija GIM – zaključio je Ponoš.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here