Radnici dali kolektivni otkaz, nisu zadovoljni visinom povišice

0
667

BANJALUKA – Da zabrinutost vlasti i privrednika u Republici Srpskoj zbog odlaska stanovništva i radnika nisu bez osnova, pokazao je jedan netipičan slučaj iz Trebinja.

U tom gradu su zaposleni jedne benzinske pumpe odlučili su da daju kolektivni otkaz jer nije udovoljeno njihovom zahtevu, piše Politika.

Oni su ubeđivali vlasnika kako plata od 250 evra nije adekvatna i zahtevali su povećanje plate za 50 evra.

Poslodavac je procenio da bi mogao pristati na polovinu od traženog iznosa, nudeći 25 evra povišice. Kako se nisu videli u toj računici, radnici su ogradili preduzeće i obavestili vlasnika da pumpa više ne radi.

„Nisu pristali, spakovali su stvari, stavili ključ u bravu, ogradili pumpu i kolektivno napustili radna mesta“, izvestila je Alternativna televizija.

Mediji su to, između ostalog, doveli u vezu i sa nedostatkom radne snage, najpre u Hrvatskoj i Evropskoj uniji, gde vape za radnicima raznih profila. Ekonomisti potvrđuju ranije iznete tvrdnje vlasti i poslodavaca koji su primetili da samo veće plate mogu zadržati radnike u Republici Srpskoj.

No, čini se da privatni poslodavci nerado proširuju stavke u budžetima za radničke plate, iako su vlasti nedavno uvele neke olakšice u poslovanju i najavili nove dodatne mere.

Ekonomisti se pitaju hoće li to biti dovoljno rasterećenje, pa da 70 odsto radnika u Srpskoj koji primaju plate ispod prosečne, koja iznosi 450 evra, osete poboljšanje ličnog standarda. Na primer, prosek primanja u građevinarstvu je 300 evra, a u finansijama više od 740 evra mesečno.

Vlasti u RS obećali su pre nekoliko meseci skori rast prosečne plate na 500 evra, a najniže plate na 250 evra, primetivši da bi republički prosek trebalo pospešiti podižući prevashodno one najniže plate, a ne rastom primanja u administraciji i državnoj službi.

Zasad su povećanje dobili zaposleni u prosveti i policiji, za desetak odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here