Rat huligana: Borba za narko tržište

0
600

Podrška vladajućoj stranci i organizovano divljanje po krovovima višespratnica širom Srbije, u nedelji za nama nisu bili jedini događaji čiji su glavni akteri huligani, okupljeni oko različitih frakcija navijačkih grupa. Posle kratkotrajnog zatišja, u prestonoci se ponovo dogodio obračun dve navijačke grupe, a kako za portal Nova.rs ističu stručnjaci, u narednom periodu bi moglo da dođe do intenziviranja ovakvih sukoba – čiji je jedini cilj borba za prevlast u podzemlju, ali i “bliskost” sa vlašću.

Kriminolozi ističu da je ljubav prema sportu ili bojama nekog kluba, poslednja stvar koja zanima huligane, to jest da su njihovi motivi daleko izvan okvira “navijanja”.

“Svima je već jasno da se tu radi o mešavini droge i politike. Opšte je poznato da su navijačke grupe zapravo političke strukture napravljene 90-tih, koje koriste određene političke partije za svoje prljave poslove. Ti huligani su tu kada je potrebno da se razbijaju demonstracije, da se neki političar satanizuje ili podrži, zatim da se rasturi neki miting i slično”, tvrdi kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Foto:Medija centar Beograd/Dobrivoje Radovanović

Kako ističe, ove grupe u Srbiji se prevashodno bave trgovinom narkoticima.

“Činjenica je da su vođe, ali i pripadnici tih frakcija uključeni u distribuciju narkotika, kao i da uživaju zaštitu političara i policije, pa samim tim taj posao nesmetano obavljaju. Zato imamo situaciju da su pojedine vođe po nekoliko puta pravosnažno osuđivane, ali na izdržavanje kazne nikada nisu poslate”, izričit je kriminolog.

On dodaje i da su u našoj zemlji poslednjih godina sve češći ovakvi obračuni, kako među pripadnicima suprotstavljenih klubova, tako i unutar istih, kao i da se u narednom periodu mogu intenzivirati.

“Sve to se dešava iz više razloga. Država je višeglava struktura, pa razne grupe sarađuju sa raznim glavama. Nekada se te grupe posvađaju zbog nesporazuma oko poslova oko narkotika, a nekada će se, bez uticaja droge, posvađati samo zato što pripadaju drugačijim političkih opcijama”, kaže Radovanović

Kriminolog Dušan Davidović saglasan je sa svojim kolegom da je navijanje paravan za kriminalne aktivnosti i ističe da će u narednom periodu obračuni među huliganima biti sve intezivniji.

Dušan Davidović direktor Centra za prevenciju kriminaliteta foto screenshot N1

“Sem droge, ti huligani se bave iznudama, otmicama, nasilničkim ponašanjem, prebijanjima. Isti ti navijači se koriste od strane radikalnih stranaka za ućutkivanje mase, obračune sa protestantima i građanima. Pretpostavljam da će se ovi sukobi između navijača u narednom periodu samo rasti, odnosno biće još intezivniji, sve dok imamo ovako tesnu vezu između politike i njih”, kaže Davidović.

Izuzimajući divljanje huligana na krovovima zgrada u cilju podrškle vladajućoj partiji, ponovo su se, nakon zatišja, rasplamsali i međusobni sukobi navijača. Tako je u sredu došlo do okršaja između dve grupe navijača kod Prokopa u Beogradu. U tuči su, navodno, učestovale navijačka grupa sa juga i pristalice Crvene Zvezde. Mediji su preneli da je reč o “grafitaškom ratu”, zbog nekoliko murala koji su prefarbani, ali nije isključeno i da je nešto “veće” u pitanju, imajući u vidu čija je ekipa učestovala u tuči.

Izvori portala KRIK, posvedočili su da su na jednoj strani bili pripadnici navijačke grupe Partizana, poznate kao “Janjičari”, od skora “Principi”, koju predvodi Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

Ova grupa je južnom tribinom zavladala 2013., nakon povlačenja “Alkatraza”. Na tribini je nekoliko godina bilo relativno mirno, sve do 2016. kada je ubijen vođa “Janjičara” Aleksandar Stanković.

Sale Mutavi FOTO: SCREENSHOT

Nakon njegovog ubistva, grupu je preuzeo Belivuk, koji iza sebe ima poduži dosije. Upravo Belivuk se pojavljuje na snimku, koji je početkom godine kružio društvenim mrežama, a na kome se vidi kako on, zajedno sa Aleksandrom Vidojevićem, zvanim Aca Rošavi, maltretira Radeta Petrovića, jednog od vođa grupe kojoj pripadi i Miloš Radisavljević Kimi.

Vređanje, psovke i tuče, poslednjih godina obeležavaju sukob između “Janjičara” i “Alkatraza” sa jedne, i “Partizanovaca”, sa druge strane. “Partizanovci”, isterani sa juga nakon krvavog sukoba na 156. večitom derbiju, u kome je učestovalo i šest navijača iz Hrvatske, od tada pokušavaju da se vrate na tribinu, ali bezuspešno.

Vrhunac se dogodio sredinom decembra 2019., kada je grupa okupljena oko Miloša Radisavljevića Kimija napustili tribinu pred kraj meča između Partizana i Astane. Tada je na transparentu koji su razvili pisalo je “ovaj stadion više nije mesto za navijače Partizana”.

Veljko Belivuk, aktuelni vođa “Janjičara”, odbnosno “Principa”, poznat je čitavoj javnosti zbog više krivičnih dela. On je, podsetimo, početkom 2017. uhapšen zbog sumnje da je ubio karatistu Vlastimira Miloševića u centru Beograda, ali je nakon istrage optužen za pomaganje. Nakon sudskog postupka oslobođen je krivice. Iako nezaposlen, kako je navodio pred sudom, sa primanjima od oko 30.000 dinara, Belivuka je tokom postupka branio tim od pet uticajnih advokata. Sem toga, on je osuđivan na pet meseci zatvora zbog napada na dvojicu maloletnika na splavu “Blejvoč”, ali i na godinu dana kućnog zatvora zbog prebijanja članova obezbeđenja bivšeg direktora FK Partizana Miloša Vazure.

U društvu predsednikovog sina

Članovi grupe “Janjičari”, pojavljuju se i na dve fotografije koje su objavljene u razmaku od nekoliko godina, a na kojima su u društvu Danila Vučića, sina predsednika republike Aleksandra Vučića. Prva fotografija je navodno nastala tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, dok druga navodno datira iz ove godine. Pored mlađeg Vučića, na fotografijama se nalazi i Aleksandar Vidojević, zvani Aca Rošavi.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here