Rebić: Zbog lupanja u šerpe kažnjeno 57 građana

0
548

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas za medije da je od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji procesuirano 7.800 punoletnih građana zbog kršenja policijskog časa. On je za portal Blic.rs izjavio da je, između ostalih, 57 građana kažnjeno zbog “lupanja u šerpe”, dok je njih 56 procesuirano zbog paljenja baklji.

Direktor policije Vladimir Rebić osvrnuo se u razgovoru za portal Blic.rs u kojoj su meri građani poštovali propise i mere donete za vreme vanrednog stanja u Srbiji izazvanog epidemijom koronavirusa.

“Od kako je uvedeno vanredno stanje mi smo oko 6800 građana koji su punoletni i mlađi od 65 godina. Takođe, i 1063 starijih od 65. Znači, policija je od uvođenja vanrednog stanja procesurila 7.800 građana. Kada pogledamo analize možemo reći da je od trenutka kada je policijski čas skraćen, da se smanjio broj građana koji krše propise. Isto to važi i za starije od 65 godina nakon što im je dozvoljeno da šetaju”, rekao je Rebić za taj portal.

Rebić se osvrnuo i na situaciju gde poslednjih sedam dana građani izlaze iz svojih kuća za vreme policijskog časa i na ulicama izražavaju nezadovoljstvo ili podršku političkim strankama. Kako je rekao, zbog kršenja propisa na ovaj način podneto je 113 zahteva za prekršajne prijave.

“Iznenađuje me nivo spekulacija koji se pojavljuje kod pojedinih, koji ukazuju na pasivnost policije kada se radi o prijavama građana povodom kršenja policijskog sata građana koji su izražavili pojedine stavove o situacijama u društvu. Građani su na 192 javljali da se na određenim lokacijama u Srbiji nalaze ljudi koji lupaju različite predmete ili pale baklje ili puštaju muziku ili koji na bilo koji drugi način izražavaju stav. Ono što je za policiju bilo od krucijalne važnosti jeste da se nalazi na javnim površinama. Mi smo konkretno u poslednjih šest, sedam dana, nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem i prezentovanjem konkretnih činjenica i upoznavanja tužioca sa činjeničnim stanjem podneli 113 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer su u vreme policijskog časa kršili odredbe “, izjavio je Rebić.

On je dodao da je njih 57 procesuirano jer su izražavali nezadovoljstvo merama u vreme pandemije.

“Njih 56 je izražavalo podršku tim merama, nezadovoljstvo postupanjem ovih prethodnih. Ova brojka jasno pokazuje sa koliko je profesionalnosti postupala policija u saglasnost sa nadležnim tužilaštvima”, naveo je Rebić.

On objašnjava da se dešavalo da dok policija dođemo na lokaciju koja je prijavljena nema građana.

“Pa se ne mogu preduzeti mere u procesuiranju. Jasno je da smo mi radili profesionalno i u skladu sa kapacitetima i mogućnostima. Više je nego očigledno da nismo ostali gluvi, da smo postupili profesionalno prema svima. Nema potrebe da neko sumnja u profesionalnost policije i da neće postupiti po propisima”, dodao je direktor policije.

Izvor: Nova.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here