SAD izdvojile 1,2 miliona dolara za pomoć Srbiji

0
454

Sjedinjene Američke Države izdvojile su skoro 508 miliona dolara za suzbijanje globalne pandemije koronavirusa, saopštio je Stejt department, navodeći da je Srbiji raspoređena novčana suma od 1,2 miliona dolara. U saopštenju Stejt departmenta se navodi da državne službe i agencije SAD blisko sarađuju u određivanju prioriteta za pružanje strane pomoći.

Kako se navodi, izdvojenim novčanim sredstvima podržavaju se ključne aktivnosti na suzbijanju zaraze.

Srbiji je raspoređena novčana suma od od 1,2 miliona dolara.

Taj novac uplaćen je kao pomoć zdravstvenom sistemu u cilju povećanja obima testiranja, dodatne tehničke ekspertize za reagovanje i spremnost, bolje komunikacije i angažovanje zajednice.

Novac je, dodaje se u saopštenju, upotrebljen i za poboljšanje higijenskih navika u domovima.

USAID u Srbiji preusmerio je 150.000 dolara za obezbeđivanje hrane i drugih vidova podrške najugroženijim porodicama i grupama, uključujući starije osobe.

SAD su uložile su više od milijardu dolara u ukupnu pomoć Srbiji u poslednjih 20 godina, uključujući gotovo 5,4 miliona dolara pomoći zdravstvu, navodi Stejt department.

SAD su Crnoj Gori preusmerile 300.000 dolara za suzbijanje pandemije koronavirusa. Ta pomoć deo je dugoročnih američkih ulaganja koje iznose 332 miliona dolara – od kojih je milion dolara raspoređen za pomoć zdravstvenom sistemu.

Stejt department je saopštio da za Kosovo SAD izdvajaju milion i 100 hiljada dolara u pripremu laboratorijskih sistema, podršku stručnjacima za reagovanje, kao i poboljšanje komunikacije.

Podrška u borbi protiv Covid-19, dodatak je dugotrajnoj pomoći SAD Kosovu od 772 miliona dolara tokom poslednjih dvadeset godina – od čega je sa više do 10 miliona dolara pomognut zdravstveni sistem.

U regionu Evrope i Evroazije SAD su kao pomoć u borbi protiv korona virusa izdvojile i po 1,2 miliona dolara za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu i 1,1 milion dolara za Severnu Makedoniju.

Za Bugarsku i Grčku je namenjeno po 500.000 dolara, za Rumuniju i Tursku po 800.000 dolara, za Ukrajinu 9,1 miliona dolara, a za Italiju 50 miliona, navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Izvor: N1

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here