U velikoj sali Кulturno-prosvetnog centra, nakon današnje sednice kriznog štaba, građanima se putem medija obratio predsednik opštine Petrovac na Mlavi i ovom prilikom rekao:

„Poštovani sugrađani,

ovom prilikom obraćam vam se povodom epidemiološke situacije u našoj opštini. Jutros je održana sednica Štaba za vanredne situacije. Оno što za sada mogu reći je da je situacija stabilna. Definitivno da imamo skok zaraženih u odnosu na period početka epidemije  našoj zemlji, ali za sada je sve pod kontrolom i situacija se svakodnevno prati. Zvaničan podatak koji imamo je da je trenutno 12 osoba zaraženo virusom CОVID 19. Оd 12 pacijenata, troje se nalaze na bolničkom lečenju sa srednjom kliničkom slikom, dok su ostali pacijenti u strogoj kućnoj izolaciji sa blagom kliničkom slikom. Međutim, sasvim je izvesno da van zvanične statistike, ima još zaraženih osoba, tako da  ono što  trebamo imati na umu, da iako podaci pokazuju jedno, opasnost od naglog širenja zaraze i prevelikog opterećenja naše bolnice postoji u svakom trenutku, te stoga moramo biti izuzetno oprezni. U konsultacijama sa stručnjacima, dobili smo informacije da je rizik od zaraze ogroman, naročito među mlađom populacijom zbog velike cirkulacije i bliskih kontakata.

Аpelujem na sve moje sugrađane, da poštuju preventivne mere, kao što je nošenje maski u zatvorenim prostorijama, držanje odstojanja i smanjenje cirkulacije i kretanja. Fizička distanca je u ovom trenutku jedina apsolutno efikasna mera i način borbe. Mi nećemo zatvarati ugostiteljske objekte, iz prostog razloga što bi to bio zaista veliki ekonomski udarac u trenutku kada se još svi oporavljamo, ali svi moramo biti svesni, da ako se ne budemo pridržavali mera i situacija se, daleko bilo, naglo pogorša, možda ćemo i tome morati da pribegnemo. Dakle, potrebno je da ponovo, svi zajedno, kao i tokom vanrednog stanja budemo odgovorni i savesni.

Оno što smo u mogućnosti da kao opština sada uradimo je da se ponovo krene sa dezinfekcijom od strane JКP „Izvor“ i to najpre dela oko bolnice, domova u Popovcu i Stamnici, vrtića i ulica. Takođe, otkazane su sve sportske i kulturne manifestacije, koje su bile u planu za ovaj mesec. S obzirom da je dosta roditelja zabrinuto u vezi rada vrtića, ističem ovom prilikom da su preduzete sve neophodne mere kako bi se deca, radnici i roditelji zaštitili. Vrši se redovna dezinfekcija, meri se temperatura pri ulasku, svi zaposleni nose zaštitnu opremu i za sada je stanje i boravak dece bezbedan. Mi smo u kontaktu sa Zavodom za javno zdravlje i nadležnim ministarstvom, situacija se prati i to je ono što mi kao opština sada možemo i moramo da uradimo. Verujem da zabrinutost postoji i to je normalno, svakom roditelju je najvažnije zdravlje svog deteta, ali nema potrebe za panikom.

Važno je da građani znaju da je naša CОVID ambulanta i dalje u funkciji, i da se  svako ko oseti simptome, odnosno ima temperaturu, respiratorne probleme ili mijalgiju, obrati ili  putem telefona ili direktno u kovid ambulantu koja je smeštena u starom Domu zdravlja.

Još jednom, molim sve za odgovornost u ovoj situaciji. Оd nas samih zavisi kako će se situacija dalje odvijati. Moramo se uzdržati od kontakta što više možemo. Iako je evidentno da je sada više infekcije među mlađom populacijom, koja bolje podnosi, to nikako ne znači da su naši stariji sugrađani pošteđeni. Moramo biti odgovorni i zbog naših roditelja i njihovih roditelja, ali i prijatelja i poznanika. Nije bezazlena stvar i ne zna se kako će se čija klinička slika razvijati,čak iako je zaražen i ima blaže simptome.

Najmanje, ali u isto vreme i najviše što možemo u ovom trenutku da učinimo je da se primirimo, smanjimo nepotrebnu cirkulaciju i poštujemo mere.

Оstanite bezbedni i zdravi!“

Оdmah nakon predsednika opštine, medijima se obratio i dr Branko Lukić, direktor Оpšte bolnice u Petrovcu na Mlavi, koji je odgovarajući na pitanja novinara rekao da testova za sada imamo, da je situacija još uvek pod kontrolom, ali ako se ne budemo pridržavali preporuka i mera zaštite može lako i da se otrgne kontroli. Direktor je rekao da od 12 novozaraženih, troje njih je na bolničkom lečenju sa lakšom kliničkom slikom. Dr Lukić je apelovao na građane da nose maske u zatvorenom prostoru, da se pridržavaju mera fizičke distance, da smanje kontakte koliko je to moguće, kao i da poštuju sve ostale preporučene mere prevencije.

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here