Saopštenje predsednika opštine Petrovac Duška Nedinića (13.04.2020. godine)

0
813

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi danas je na konferenciji za medije saopštio:

„Poštovani sugrađani,

moja je dužnost i obaveza da Vas pravoremeno i tačno obaveštavam o promenama do kojih dolazi i inače, a naročito u vreme ovog vanrednog stanja. Nažalost, tokom vikenda dočekala nas je jedna loša vest, a to je da je jedno lice u našoj opštini pozitivno na virus COVID-19. Ovu informaciju saznali smo u subotu pre podne, ali smo čekali sve provere. Iz etičkih razloga i na osnovu Zakona o zaštiti prava pacijenata neću iznositi lične podatke osobe koja je zaražena. Mogu samo reći, i to je ono što je u ovom trenutku najvažnije, da se zaraženo lice oseća dobro, nema simptome, i da je upućeno na dalje lečenje tj. izolaciju u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem. Ova osoba se nalazila tri nedelje u karantinu, epidemiološka služba je pratila čitavu situaciju koja je za sada stabilna, a u narednim danima očekujemo i rezultate drugih testiranih lica. Mi smo čekali ponedeljak da saopštimo ovu vest jer smo žeželi da imamo tačne i proverene informacije i da u potpunosti budemo sigurni o čemu se tačno radi. Osetljiv je slučaj u pitanju i svaka pogrešna i neistinita informacija može pričiniti veliku štetu, kako pacijentu, tako i građanstvu u smislu nepotrebnog širenja panike. Naš je zadatak da Vas pravovremeno obaveštavamo i od nas nećete nikada dobijati kvazi informacije, neproverene informacije i molim Vas da to imate u vidu.

Mislim da je ovo sada dovoljno upozorenje koliko je važno da se svi pridržavamo mera koje je Vlada Republike Srbije propisala, a pogotovu mera socijalnog distanciranja. Kao što su naši cenjeni zdravstveni stručnjaci isticali u više navrata, svako izvrdavanje ovih mera je kontra usluga nama, Vama samima, dakle na ličču štetu. Da bi se što pre vratili u normalno stanje i funkcionisanje zaista se moramo pridržavati mera socijalnog distanciranja i pojačane higijene. To su mere koje najbolje pomažu i koje nemaju alternativu.

Prethodnih dana, a pogotovu narednih dana, kako nam se bliži uskrs, očekuju se veće gužve u marketima, prodavnicama hrane. Zato Vas sve molim, a naročito vlasnike marketa da se učini sve što se može da se izbegnu gužve unutar marketa, da se poštuju pravila držanja distance, kao i opremljenost maskama i rukavicama. Jako je važno da sada ne popustimo. Mi smo, kada se pogleda ova situacija generalno, svi kao jedna tim, jer od svakog pojedinca zavisi kako će se situacija dalje odvijati. Zato Vas i dalje molim za strpljenje, odgovornost i savesnost. Moram napomenuti i da je jako važno da se svaka osoba koja oseća simptome virusa COVID-19 obavezno javi na brojeve telefona ambulante za respiratorne tegobe i febrilna stanja, koje možete naći na zvaničnom sajtu opštine Petrovac na Mlavi ili dobiti informaciju preko našeg kol centra.

Ostanite zdravi i bezbedni, živeli!“

Izvor: Opština Petrovac na Mlavi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here